Marsipankake med ostekrem og valmuefrø

Marsipankake med ostekrem, valmuefrø, jordbær og blåbær er årets 17. mai-festkakeforslag fra meg. Denne marsipankaken er min aller første, og det er takket være inspirasjonskurset i regi av Idun Mors Hjemmebakte jeg turte å prøve meg på det (marsipanen brukt til denne kaken er sponset av dem). Det var altså ikke så skummelt og vanskelig å få til å dekke en kake med marsipan som jeg har innbilt meg.

Det må sies, at kaken ikke ble helt som planlagt, for planen var å pynte den slik som Elin på krem.no har pyntet denne, men min kake var endel mindre i diameter, så noen beskjæring av marsipanen ble det ikke noe av. Neste gang, kanskje 🙂

Denne kaken er bakt i en kakeform som er 17 cm i diameter i innvendige mål. Samme oppskrift kan brukes i en videre form, for denne ble ganske så høy. Smal og høy er vanskeligere å pynte enn en litt bredere og lav.

Så til valmuefrøene… Hvorfor i all verden?? Jeg så på Hele Storbritannia baker, og der var det en som brukte det i sin kake. Nysgjerrig som jeg ble, måtte det jo testes ut. Ikke bare gir det en fin effekt som gir kaken oppmerksomhet, men det smaker godt også. Valmuefrøene må varmes i ovnen for å få fram smaken først.

Før du begynner med pynten, lønner det seg å varme dem. Jeg varmet dem på en bakepapirkledd stekeplate midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter.

 

Oppskrift

Mammas sukkerbrødoppskrift ble justert litt, og til denne kaken på 17 cm i diameter brukte jeg

 • 4 romtempererte egg
 • 180 g sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 100 g mel
 • 50 g potetmel
 • 1 ts bakepulver

Stivpisk egg, sukker og vaniljesukker. Jeg lot kjøkkenmaskinen gå i 10 minutter.

Sikt sammen mel, potetmel og bakepulver mens kjøkkenmaskinen går. Når eggedosisen er ferdig, sikter du inn litt og litt av melblandingen. Røres forsiktig inn. Det er ønskelig å beholde så mye av luften i eggedosisen som mulig. Jeg synes dette er den vanskeligste delen, for jeg vil gjerne bare bli ferdig med det, men jeg har lært at det lønner seg å være tålmodig her.

Jeg dekte både bunnen og sidene av kakeformen med bakepapir, da blir kaken lettere å få ut.

Skal du bruke samme størrelse på kakeformen som meg, må du dekke formen med bakepapir som går høyere enn formen, for kaken hevet langt over formen.

Kaken stekes midt i ovnen på 170 grader i 40 – 45 minutter.

Avkjøl kaken.

 

Avkjølt kake ble delt i tre og alle delene ble dynket med jordbærpuré.

Jordbærpuré til dynking

 • 300 g jordbær
 • 30 g melis
 • 0,5 dl vann

Alt kjøres til puré med stavmikseren. La dette stå litt for å trekke godt inn. Det vil bli liggende et lag med jordbær igjen på toppen av lagene.

 

Kremen kaken ble fylt med er lagd av

 • 3 dl kremfløte
 • 70 g sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 250 g Tine kremost til baking
 • 20 g valmuefrø (som du allerede har varmet på 180 grader i 10 minutter og deretter avkjølt)
 • I tillegg trenger du blåbær som støtte mellom lagene

Pisk kremfløten stiv med sukker og vaniljesukker.

Ha kremosten i en bolle sammen med valmuefrøene og den stivpiskede kremen. Bruk en ballongvisp og rør dette godt. For enklest mulig fordeling av kremen, bruker jeg en sprøytepose.

Ha kremen oppå jordbærpuréen (etter at den har fått trukket inn). For at kremen og jordbærpurèen ikke skal bli presset ut på sidene når lagene legges oppå hverandre, legger jeg blåbær mellom lagene som støtte.

Dekk også kaken med et tynt lag med krem.

Smørkrem som brukes rundt kaken før marsipanen settes på

 • 150 g romtemperert smør
 • 180 g melis
 • 2 ts vaniljesukker
 • 75 g smeltet hvit sjokolade (røres inn for hånd)

Pisk smør, melis og vaniljesukker godt.

Rør inn den smeltede hvite sjokoladen for hånd.

Smøres på rundt kaken før marsipanen settes på. Dette for at marsipanen ikke skal «smelte». Før du smører på denne kremen, er det lurt å skrape av kremen som tyter ut mellom lagene.

Husk at smørkremen blir hard hvis den står lenge i kjøleskapet, så ta den ut en stund før den skal brukes hvis du har satt den inn der.

 

Til slutt kjevlet jeg ut marsipanen som jeg brukte for å dekke kaken. Mens dette pågår kan kaken settes kjølig.

 • Til denne kaken bruke jeg 1 pk Odense Ekstra hvit marsipan

Kjevles tålmodig ut med litt potetmel.

Jeg anbefaler å trekke kaken med marsipan samme dag som den skal nytes.

 

Når det gjelder oppbevaring av marsipankake, har jeg fått tips fra en av mine følgere på FB (Kirsten Steinsvik): «Marsipankaker skal oppevares i ei kakeeske i kjøleskapet, ikke plastlokk for da blir den svett.»

 I tillegg har jeg nå lært av Mors Hjemmebakte at det ikke skal være så mye krem under marsipanen, for da risikerer man også at marsipanen svetter/smelter.

 

Marsipankake med ostekrem og valmuefrø

Marsipankake med ostekrem og valmuefrø

Marsipankake med ostekrem og valmuefrø

Og hvor er bildet av kakestykket? Da kaken er så høy, var det litt ustødig, og havnet som en haug på tallerkenen. Det smakte veldig godt.

Marsipankake med ostekrem og valmuefrø

Marsipankake med ostekrem og valmuefrø

Naken kake - naked cake

Kan også serveres som en naken kake.

Naken kake - naked cake

Marsipankake med ostekrem og valmuefrø

Sånn ser det ut mellom lagene.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk