Makroner med bjørnebær

Nyttårsaften 2020 ble feiret med noen få nære venner og min oppgave var å lage desserten. Inspirert av iskrem med varme bjørnebær toppet med eggelikør, ble makroner med bjørnebærfyll, iskrem, pikekyss og eggelikør i glasset ved siden av til.

Makroner med bjørnebær er noen søte små kreasjoner, så for de som alltid må påpeke at «oi, dette var søtt», holder det med en makron, aller nødigst to, men jeg kan godt kose meg med både tre og fire før det sier stopp.

Jeg lagde fyllet først, og jeg tok utgangspunkt i oppskriften jeg tidligere har delt – makroner med bringebærcurd. Fordi jeg ikke skulle lage så mange, reduserte jeg mengden ingredienser, og det ble akkurat nok fyll til mengden makroner jeg lagde.

Fyllet til makronene med bjørnebær ble laget av

  • 200 g bjørnebær (jeg fant bare dette på Kiwi, mulig det er andre butikker som selger det, men at de var utsolgte rundt nyttårsaften)
  • 80 g sukker
  • 1 ss maizena utrørt i litt vann (akkurat nok)
  • 1 eggeplomme
  • 50 g smør
  • 1,5 plater gelatin

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.

Om du som meg kjøper frosne bær, må de tines først, før de moses med stavmikser. Sil dem deretter fri for frø. Ha bjørnebærpuré (nå uten frø) i en kjele sammen med sukker og utrørt maizena. Kok dette til det tykner, det går ganske så fort. Ta deretter kjelen av varmen og rør inn eggeplommen.
Sil gjerne blandingen for å fjerne ev. grums.
Klem vannet av gelatinen og rør den inn i den varme blandingen.
Rør til slutt inn smøret.
Settes kaldt til det stivner.

Jeg hadde bjørnebærfyllet i en sprøytepose når jeg fordelte den i makronene. Anbefaler å la den ligge litt ute i romtemperatur før du gjør dette. Da blir det enklere å fordele fyllet.

Makronene har jeg lært å lage på kurs og oppskriften er fra Sverre Sætre.

Vanligvis pleier jeg å lage makroner med å riste mandlene først, for så å male dem med skallet på. Dette gir grovere makroner enn «normalt», men jeg liker smaken på disse bedre. Denne gangen valgte jeg å prøve å lage makronene med mandelmel ferdigkjøpt i butikken.

Oppskriften skal gi ca. 60 makroner (som igjen blir 30 makroner med fyll), og etter å ha telt både store og små makroner når jeg var ferdig med dem, er jeg enig i det.

Lag kremen først og forbered bakearkene før du begynner på makronene.

Er du usikker på størrelsen på makronene og om du klarer å få lik størrelse på dem, kan du tegn sirkler i ønsket makronstørrelse på bakearkene du skal bruke. Den siden du har tegnet på, skal ned mot stekebrettet.
Smør andre siden av bakearket med ørlite-pittelite olje. Tørkerull er f.eks. veldig fint å bruke til det formålet.

30 fylte Makroner med bjørnebær (Har du forberedt arkene som er nevnt ovenfor?)

  • 130 g mandelmel
  • 170 g melis
  • 80 g sukker
  • 100 g eggehvite

Bland melis og mandelmelet.
Pisk eggehviten med sukkeret til stiv marengs.

Marengs og mandel-melisblandingen skal nå forenes, og det skal gjøres forsiktig.
Konsistensen på røra avgjør makronsuksess eller makronmiss. For mye rørt, og du får flate makroner.

Sprøyter du røre fra pose, og det blir en spiss på makronen når du avslutter utsprøytingen, og denne ikke jevner seg ut med resten av røra sånn at du får en slett overflate, har du rørt for lite.
Selv om det er rørt for lite, kan det hende det ikke trengs mer enn noen få runder til med sleiva i røra, så vær tålmodig.

Utsprøyting = Hold tuppen på posen rett og ganske langt ned mot bakearket. Har du tegnet sirkler, sprøyter du inni sirkelen du har tegnet.

La makronene tørke i noen minutter. Jeg lot de stå i ca. 30 minutter. Tørkingen er også avgjørende for makronsuksess eller makronmiss.
De skal få en hinne på toppen, og du skal kunne ta på dem uten å få røre på fingeren. Da er de klare til å stekes.

Steketiden på makronene varierer hos meg. Jeg har stekt dem alt fra 7 – 11 minutter.
Denne gangen ble det stekt midt i ovnen på 170 grader i 9-10 minutter med over-/undervarme.

Avkjøles før du har på fyllet.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk