Juleverksted – dørkrans med mose og granbar

Når jula nærmer seg, klør det i blomsterdekoratørfingrene mine – og da benytter jeg meg av muligheten til å lage f.eks. dørkrans og adventskrans. Julestemningen kommer med såre og ømme blomsterdekoratørfingre.

Jeg har fagbrev som blomsterdekoratør, og synes alltid det er morsomt å leke seg med dette rundt juletider og når flotte bord skal dekkes. Dette faller kanskje under kategorien «det du ikke visste om meg», men nå vet du det også.

Her er det denne kransen som skal lages.

Dorkrans - Granbar og mose - julekrans - Idefull - Tove Holter

Jeg delte en video på facebook for noen dager siden, om hvordan lage en krans med granbar og eucalyptus, ved hjelp av kramper (ståltråd), og i dette innlegget lager jeg krans med mose og granbar, hvor mosen festes med vikletråd.
Filmen finner du også her og på min kanal på Youtube.

Sørg for å ha alt av materiale du vil bruke på kransen klart.

Til denne kransen har jeg brukt

  • Halmkrans str. 35 cm i diameter
  • Granbar – «plukk» gjerne selv
  • Mose – finn dette ute eller kjøpe
  • Kongler – plukk gjerne selv. Vil du plukke kongler selv? Les innlegget om dette her.
  • Trollhassel – veldig dekorativt og fint
  • Sløyfebånd – jeg brukte et litt glorete som jeg hadde liggende

I tillegg trenger du

  • Ståltråd – til granbar på denne kransen trenger du kramper, så kjøp ståltråd som ikke vil bøye seg når du skal trykke den inn i kransen.
  • Vikletråd til mosen – den kan også festes med kramper (som med granbar), men du får et jevnere resultat med vikletråden
  • Verktøy – kniv og tang + saks

Start med å dele opp granbar og rist av bøss fra mosen. Ikke lag for små deler av granbaren, og de må heller ikke være altfor lange. Akkurat passe er fint.  Forskjellige deler, gir mer liv til kransen. Like deler vil gi et strammere inntrykk.

Mosen vikles på med vikletråd. Fest vikletråden godt før du begynner.

Fin huskeregel for granbar – jobb deg fra midten av ringen og utover mot sidene. Materialet må gjerne stille utenfor ringen, men ikke altfor langt utenfor. Proporsjonene må være riktige for å skape fin balanse.
Ikke bruk for korte kramper. Materialet skal sitte godt. Må du bruke to kramper, gjør du det. La dem da krysse hverandre.

Både kniven og tang bør ikke være sløve. Vondt i tommelen? Tanga kan også brukes til å trykke inn krampen når tommelen din har fått nok. Ikke bruk saks på ståltråden, det vil bare gjøre den bare sløv.

Er du redd for bøss på gulvet ditt, bør du kanskje stå ute… Ja, det blir bøss på dette verkstedet.

Inner- og yttersiden skal også dekkes med materialet. Om kransen skal henge på døren, er jeg ikke så nøye med yttersiden av ringen. Skal kransen ligge på bordet, som f.eks. som en adventskrans, ville jeg ha dekket alt. Følg med for mulig ny film om adventskrans.

Velger du å pynte med trollhassel, kan dette gjøres ved å feste den (gjerne flere steder) med ståltråd. Trollhasselen festes på steder hvor den treffer underlaget (egentlig ganske naturlig). Bruk gjerne mer enn det jeg har gjort.

Oppheng: Bruk en krampe på baksiden for oppheng. Denne lager du når du er ferdig med kransen, eller når du vet hvor opp og ned skal være. Du stikker krampen nedenfra og opp, og når den er langt nok ikke, bøyer du den opp = lettvint oppheng.

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk