Julefyrste

Julefyrste – fyrstekake med sjokolade, marsipan og tranebær. Noen ganger blir jeg så fornøyd med resultatet av det jeg lager, at jeg har lyst til å dele det med dere med en gang. Denne kaken er en sånn kake.

Fyrstekaken er servert med krem, hakkede pistasjnøtter og tranebær. Eldstemann smakte og mente den smakte jul, ikke så mye at han følte for julesang og gang rundt juletreet, men julesmaken var definitivt der. Med den tilbakemeldingen kunne jeg senke julebakstskuldrene – målet med denne fyrstekaken var nådd.

Jeg bruker kjøkkenmaskinen til nesten alt jeg baker, men til fyrstekakens mørdeig brukte jeg engangshansker og muskelkraft a la Tove.

Jeg valgte å lage denne fyrstekaken i porsjonsformer med avtagbar bunn, og 9 fyrstekaker ble laget av

Mørdeig

  • 100 g mel
  • 100 g mandelmel
  • 50 g melis
  • 50 g kransekakemasse
  • 1 egg
  • 100 g smør

Alt ble eltet godt sammen. Sett kaldt et par timer før bruk. Jeg lot min stå i kjøleskapet til neste dag.

Deigen fordeles i formen(e) du skal bruke til kaken. Prikk hull i bunnen med en gaffel, før du har i fyllet.

Fyllet er laget av

  • 100 g mandelmel
  • 100 g kransekakemasse
  • 1 egg
  • 50 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 200 g melkesjokolade i biter (eller annen sjokolade om du skulle ønske det)
  • 100 g marsipan i biter (den du liker)
  • 60 g tørkede tranebær i biter (eller mer om du ønsker)

Legg de tørkede tranebærene i bløt. Kok gjerne opp vann og hell over. La dette trekke i ca. 30 minutter, klem av vannet og hakk i ønsket størrelse.
Hakk sjokolade og del marsipanen i biter.

Bland mandelmel, kransekakemasse, egg, smør og fløte godt. Bland deretter inn tranebær, sjokolade og marsipan.

Fordeles i kakeformene.

Stekes midt i ovnen på 170 grader i 40 – 45 minutter. Alle ovner er forskjellig, så følg gjerne med etter 35 minutter om du vet du har en «rask» ovn.

For en julepyntet fyrstekake – julefyrste 

  • Resten av kransekakemassen (det var 400 g i pakken jeg kjøpte)
  • Maizena/potetmel til utkjevling av kransekakemassen

Nå kan du leke deg med resten av kransekakemassen til å pynte kaken med.
Jeg fant fram pepperkakeformene mine (de minste jeg hadde) og stakk ut hjerter, stjerner, sirkler og firkanter.

Dermed ble det en litt mer julepyntet julefyrste for julestemning på kakebordet.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk