Disse luftige speltrundstykkene er 54% grove i følge brødkala-kalkulatoren på Brød og korn sine sider.
Etter å ha delt tidligere bakte speltrundstykker (40% grove i følge samme kalkulator), ble jeg oppfordret av en leser om å lage rundstykker med mindre smør. Det er mindre smør i disse, men noe smør måtte jeg jo ha i. Klarte ikke helt å slippe taket. Kanskje neste gang 🙂
Disse grove og veldig luftige småbrødene ble lagd av
- 300 g sammalt spelt
- 250 g siktet spelt
- 20 g honning
- 1 ts salt
- 3 dl fingervarmt vann
- 2 egg
- 30 g romtemperert smør i terninger
- 25 g fersk gjær
Til toppen
- 1 egg til pensling
- valmuefrø (ønsket mengde)
- sesamfrø (ønsket mengde)
- solsikkefrø (ønsket mengde)
Jeg hadde alt i en bakebolle (kjøkkenmaskinen) og eltet deigen i 10 minutter. Deretter ble deigen satt til heving på et lunt sted i en time.
Etter en time eltet jeg deigen med litt siktet speltmel på benken. Deigen ble delt i to og trillet til «pølser». Deretter skjærte jeg biter på skrå og la dem på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg lagde dem i forskjellige størrelser = sjarmerende småbrød. Disse ble så penslet med egg og påstrødd valmuefrø, sesamfrø og solsikkefrø.
Dekk til med plast og etterhev i en time. Brødene som i utgangspunktet var rundstykker (men som nå ikke er runde…), ble stekt på 210 grader i 20 minutter. Disse ble stekt i ovnen på hytta, og den er annerledes enn ovnen hjemme. Det kan derfor hende at steketiden varierer mellom 15 og 20 minutter. Sjekk underveis.
Mine brød ble skjeve og hevet litt ut av formen jeg hadde tenkt, men det gjorde ingenting. De smakte allikevel godt.