Fastelavnsboller

Ja, jeg vet dette innlegget kommer litt i seneste laget, men jeg har hatt problemer med bloggen min siden før helgen, og da fikk jeg ikke publisert det planlagte innlegget om fastalvnsboller.

Anse derfor dette innlegget som et rent bolleinnlegg 🙂

Minstemann har tidligere sagt at bollene jeg baker er verdens beste, og oppskriften på disse finner du her.

Bollene jeg bakte til fastelavn, vil jeg tørre å bruke samme navn på. Disse var skikkelig gode, og sammen med blåbær og krem ble disse de beste fastelavnsboller (med krem) som jeg har spist. Dette er selvfølgelig hvis jeg ser bort fra barndommens fastelavnsboller som var berlinerboller.

Boller med krem ble jeg først introdusert til når jeg flyttet til Østlandet.

Gutta i huset er ikke så begeistret for krem og syltetøy hverken i eller på boller, og dermed har dette ikke vært en tradisjon vi har fulgt her i huset.

Men nå når jeg blogger, måtte jeg selvfølgelig komme med en god idé om hvordan servere fastelavnsboller.

Da jeg, som nevnt ovenfor, har hatt problemer med bloggen, ble innlegget om bollene publisert noe senere enn ønsket og planlagt. Boller i mange varianter er uansett kjærkomment i matverdenen, og ser man forbi kremen og blåbæra, sitter man allikevel igjen med noen kjempegode boller.

Denne oppskriften gir 30 fastelavnsboller eller andre boller om du vil

  • 1250 gr mel
  • 200 gr sukker
  • 3 ts vaniljesukker
  • 1 pk tørrgjær til søt gjærbakst
  • 6,5 dl lunken skummet melk
  • 200 gr smeltet smør (Tine med salt)
  • 2 egg
  • 1,5 dl vaniljekesam

Jeg blandet først det tørre, før jeg tilsatte lunken melk, smeltet smør, eggene og vaniljekesam.

Deigen hevet i en time. Etter heving hvelvet jeg deigen ut på et melbestrødd underlag. Fordi deigen er såpass bløt, synes jeg det er best å dele den i to, og jobbe med halvparten av gangen.

Jeg pleier ikke å kna deigen, men sørger for at den har en tynn hinne med mel. Jeg skjærer av biter (bollestørrelse) og ruller den til en bolle med så lite mel som mulig av gangen. Ved å bruke lite mel, føles det ut som om det er fløyel du jobber med.

Bollene ble stekt på 200 grader i ca. 13 minutter (i min ovn).

Bollene ble servert med stivpisket kremfløte og blåbærkompott.

Jeg har en del blåbær i fryseren, og blåbærkompotten ble lagd av

  • 500 gr frosne blåbær
  • 300 gr sukker
  • 25 gr maizena
  • 2 ss vann

Jeg tina blåbæra i en kjele sammen med sukkeret. Når alt var tina, skrudde jeg opp varmen og tilsatte maizena utrørt i vann. Dette kokte i ca. 5 minutter slik at den tykner. Settes til avkjøling.

Kremen ble lagd av

  • 9 dl kremfløte
  • 6 ss sukker
  • Frøene fra en vaniljestang

Alt piskes sammen til kremen er stiv.

Juster mengde blåbærkompott og krem etter behov.

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Verdens beste boller

Bollene før de ble pyntet med blåbær, krem og melis 🙂

 

Share on print
PRINT
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?