Dessert – bringebær- og ostemousse på mandelbunn

Denne desserten ble til etter litt prøving og feiling, og selv om sluttresultatet ble litt rufsete i kantene, ble jeg veldig fornøyd med det.

Det hele startet med at jeg ville finne på noe nytt til middagen vi skulle ha i går. Dermed surret idéene rundt i hodet mitt. Nederst kan du lese hvordan jeg kom fram til denne oppskriften.

Du trenger en stor muffinsform og en liten form. Den lille formen er til bringebærmoussen. Det er viktig at formene tåler fuktighet, ellers vil moussen sige litt (sånn som det gjorde hos meg), og da blir den ikke så veldig pen. Men, som en av gjestene sa i går; «Det har jo ikke noe å si på smaken i hvert fall.»

Formene jeg brukte

 • store amerikanske muffinsformer (kjøpt i dagligvaren)
 • mini muffinsformer (kjøpt på Panudro)

 

For seig kakebunn, begynner du med kaken dagen i forveien. For litt bløtere bunn, begynner du to dager i forveien. Skal forklare underveis i oppskriften.

 

26 Bringebær- og ostemousse på mandelbunn ble lagd av

26 små bringebærmousse

 • 200 g bringebær moses. Fjern frøene ved å sile puréen.
 • 100 g Philadelphia
 • 1 eggeplomme
 • 1 eggehvite
 • 1 dl kremfløte
 • 50 g sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 3 plater gelatin
 • 2 ss kokt vann

Legg gelatinen i bløt.

Mos bringebærene og sil mosen for å fjerne frøene.

Pisk eggehvite stiv. Pisk kremfløten luftig. I hver sine boller. Sett kaldt.

Pisk Philadelphia, eggeplomme, sukker og vaniljesukker.

Kok opp vann, og bruk ca. 2 ss av det oppkokte vannet til å løse opp den allerede bløtlagte gelatinen. Pisk inn den oppløste gelatinen i ostemassen. Rør deretter inn eggehviten og kremen i samme ostemasse.

Ha moussen i en stor sprøytepose, og fordel den i formene. Disse skal fryses.

 

Bunnen

 • 200 g malte mandler
 • 130 g sukker
 • 3 eggehviter
 • 1/2 ts bakepulver

Mal mandlene. Pisk eggehvite og sukker stivt.

Vend mandler og bakepulver inn i den stivpiskede eggehviten.

Viktig: Pensle formene med smeltet smør.

Fordeles i 26 store muffinsformer og stekes midt i ovnen på 170 grader i ca. 15 minutter.

Jeg lagde bunnen samme dag som jeg lagde og frøs ned bringebærmoussen. Disse lot jeg stå under plastfolie (lå lett over alle formene) på kjøkkenbenken til neste dag.

Løsne bunnen forsiktig fra formen. Jeg flyttet kakebunnene over til nye former. Dette for at jeg ville unngå å få kakesmuler langs kanten på moussen.

 

Før ostemoussen lages, bør du ha dette klart;

 • Sett fram formene med bunnene i
 • Plassér den frosne bringebærmoussen på midten av bunnen slik at det blir plass til ostemousse rundt den, etter at du har tatt den ut av formen.

 

Ostemousse

 • 2 dl kremfløte
 • 3 eggehviter
 • 150 g sukker
 • 3 eggeplommer
 • 400 g Philadelphia
 • 3 ts vaniljesukker
 • 4 plater gelatin
 • 2 – 3 ss kokt vann

Legg gelatinen i bløt.

Pisk kremfløten luftig. Sett kaldt.

Strø sukkeret utover et bakepapirkledd stekebrett, og varm dette på 160 grader i ca. 10 minutter. Det skal bli veldig varmt, men ikke brunt. Pisk eggehvitene stivt med dette varme sukkeret. Jeg pisket den i ca. 10 minutter.

Pisk Philadelphia med vaniljesukker.

Når alt dette er klart, koker jeg opp litt vann til den allerede bløtlagte gelatinen. Bruk 2 – 3 ss av det kokte vannet til å løse opp gelatinen. Pisk den oppløste gelatinen i ostemassen.

Rør deretter inn kremen og eggehviten.

Has i to store sprøyteposer og fordeles rundt og over bringebærmoussen som ligger midt på kakebunnen.

Settes kaldt slik at den får stivne.

Ostemousse har jeg lagd før, og her kan du lese litt om den.

 

Nå kommer vi til seig eller bløt kakebunn… Kakebunnen er seig hvis du serverer den samme dag som du lagde ostemoussen. Får dette stå til neste dag, trekkes fuktigheten fra moussen ned i bunnen og den blir bløt.

 

Ja, det er litt jobb med denne desserten, men det er vel verdt det.

 

Serveres med friske bær og kanskje litt bringebærpuré.

Dessert - bringebar- og ostemousse på mandelbunn

Dessert - bringebar- og ostemousse på mandelbunn

Dessert - bringebar- og ostemousse på mandelbunn

 

Som du ser, er kantene på moussen rufsete. Dette fordi den er lagd i en muffinsform og jeg brukte en kniv og løsnet moussen med.

Dette kan kanskje løses ved å montere og servere desserten i glass. Legg kakebunnen nederst i glasset, plassér bringebærmoussen på midten av kakebunnen og fordel deretter ostemoussen over.

Moussen er litt bredere enn den var når jeg hadde den i formen. Dette fordi formen ble bløt av moussen og dermed ikke klarte å holde formen… Tenker det ikke hadde skjedd med muffinsformene (av merket Grand) jeg pleide å få tak i på Rimi før.

 

Hvordan jeg jobber…

Først bruker jeg noen dager på å tenke ut noe nytt. Dette for å få et nytt innlegg på bloggen, i tillegg til at jeg synes det er morsomt med prosjekt «lage-nye-ting-på-kjøkkenet-med-Tove»… 🙂

Jeg lagde bringebærmoussen to ganger før jeg var fornøyd med smak og konsistens. Ostemoussen har jeg lagd før, så den var jeg trygg på. Som du ser, er fremgangsmåten med eggehviten forskjellig på disse to moussene. Dette fordi jeg kom på et program jeg har sett med Marengspikene, og der varmet de sukkeret på forhånd. Ville se hvordan det gikk, og jeg tror nok at jeg vil fortsette med det.

Kakebunnen var jeg litt usikker på hvordan jeg ville løse. Først bestemte jeg meg for å lage en kakebunn av kjeks, ost, kanel og melis. Denne tanken varte til jeg hadde skrevet den ned. Jeg ombestemte meg og ønsket å lage bunn med mandler, noe lignende den jeg lager til Sarah Bernard. Først lagde jeg en kakebunn som ble mer sukkerbrødbunn i konsistensen enn en mandelmarengsbunn som jeg egentlig ønsket. Dermed ble nok en oppskrift utprøvd før jeg ble fornøyd.

Av og til er det endel jobb med å finne på nye oppskrifter, og andre ganger går det lekende lett. Morsomt er det uansett, og jeg koser meg med hobbyen min.

 

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk