Torsdag var vi på middag hos noen gode venner, og jeg hadde med desserten til denne middagen. Desserten var porsjonskaker som bestod av en brunostbunn med ostemousse og jordbær toppet med en sjokoladekreasjon.
Planen var at bunnen skulle bli litt karamellaktig og kanskje litt sprø, men det skjedde ikke. Det ble en litt seig kakebunn, om den skal sammenlignes med noe, ville jeg kanskje valgt med brownie. Tilbakemeldingene var positive.
Jeg synes kanskje at bunnen kunne vært litt tynnere. Med denne oppskriften fikk jeg 16 bunner á 25 g, og hvis jeg skulle redusere mengde kakedeig i bunnen, ville jeg fått flere kaker. Velger man å gjøre dette, må mengden ostemousse økes litt eller bare lage litt lavere kaker.
Det tar litt tid å lage disse, og de bør lages noen timer i forveien. Ønsker du å gjøre dette litt enklere, kan kakene lages i glass.
Brunostbunnen ble laget av
- 14 kjeks – kornmo
- 80 g brun farin
- 150 g revet Gudbrandsdalsost
- 1 egg
- 3 g salt
Kjeks og sukker pulveriseres med stavmikseren. Riv brunosten. Bland kjeks, sukker og revet brunost med egg og salt. Jeg knadde alt sammen med henda. Anbefaler å bruke engangshansker.
Fordeles i former/ringer i størrelsen 6 cm i diameter, eller annen ønsket form. Mengde deig kommer an på hvor tykk bunn du ønsker.
Stekes midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter.
Avkjøles.
Surr stiv plast rundt bunnen og sett ringene (nyvaskede) over disse igjen. Dette for å få den stramt rundt bunnen. Ha oppi ostemousse.
Ostemoussen ble lagd av
- 5 plater gelatin
- 3 – 4 ss kokvarmt vann
- 2 dl kremfløte – stivpisket
- 2 egg romtempererte
- 400 g Philadelphia naturell romtemperert
- 3 ts vaniljesukker
- 130 g sukker
Jeg la gelatinen i bløt i ca. 10 minutter. Pisk kremfløten stiv og sett kaldt. Pisk deretter egg, vaniljesukker og sukker godt, og ha så i osten, og pisk i ca. 10 minutter til en kremet konsistens.
Kok opp vann, klem av vannet av gelatinen (som den har ligget i), og rør ut gelatinen i 3 – 4 ss kokvarmt vann. Ha dette i ostemassen mens kjøkkenmaskinen fortsatt går. Til slutt rørte jeg forsiktig inn den stivpiskede kremen i ostemassen for hånd.
Jeg brukte en sprøytepose for å få ostemoussen pent oppi formene. Jeg lot posene med ostemousse ligge i kjøleskapet i 15 minutter før jeg hadde den oppi formene. Dette for at den ikke skal være så tyntflytende.
Settes kaldt.
Jordbærgeléen ble lagd av
- 400 g jordbær
- 130 g sukker
- 6 plater gelatin
- 4 ss kokvarmt vann
- Rød konditorfarge (kan droppes)
Denne lages når ostemossen har stivnet.
Legg gelatinen i bløt i ca. 10 minutter. Mos jordbær og sukker med stavmikser. Ønsker en rødere farge, kan man bruke rød konditorfarge.
Kok opp vann. Klem vannet av gelatinen og rør den ut med 4 ss kokvarmt vann. Helles oppi jordbærblandingen mens stavmikseren er i sving.
Jeg brukte egentlig 4 plater gelatin, men det ble litt for lite. Ihvertfall hvis du skal servere disse samme dag. Når jeg fjernet plasten rant jordbæra litt nedover kantene på kaken. Det var ikke mye og det gjorde ingenting, for det ble en fin effekt, men skal man ha jordbærsaus og ikke gelé, kan man droppe hele geléprosessen ovenfor og bare helle litt jordbærsaus over ostemoussen rett før den serveres.
Sjokoladepynten ble lagd av
- 100 g smeltet 70% kokesjokolade
- 100 g smeltet hvit kokesjokolade
Smeltes over vannbad og has i hver sin sprøytepose.
Sprøyt sirkler og på kryss og tvers på et bakepapirkledd stekebrett, først med den ene sjokoladen, settes kaldt til det stivner (bare noen minutter), sprøyt så med den andre sjokoladen, settes kaldt, så den første sjokoladen igjen osv. til du er fornøyd.
Plasten tas av når kaken står på tallerkenen. Serveres/pyntes med friske jordbær og sitronmelisse.
Disse er tatt ut av plasten to dager etter at de ble lagd. Her har jorbærgeléen blitt litt stivere enn den var når jeg serverte dem på torsdag.
Av og til går ikke alt etter planen, og en litt skjev modell klarte ikke helt holde på pynten sin.