Fredag fikk jeg en kurv med lokale matvarer fra MENY-lauget. Sammen med disse matvarene fulgte det et håndskrevet kort og en minnebrikke med en utfordring. I det håndskrevne kortet stod det følgende: «Hei Tove! MENY-lauget har reist land og strand rundt for å finne frem til de ulike fylkene som har satt sitt preg på matkulturen vår. Vi har funnet over 1000 produkter fra rundt 400 lokale produsenter med fokus på håndverk og tradisjon som deler vår lidenskap for god mat. Sammen har vi tro på at den som spiser bedre, lever bedre. Ta en titt på minnepinnen for å høre utfordringen. Hilsen Espen»
Utfordringen bestod av å lage en liten meny som minner om min hjemplass. Jeg bodde på Andenes til jeg flyttet til Tyskland som 13-åring. Deretter har jeg bodd i Blystadlia, Leirsund, Lillehammer, Lillestrøm og til slutt Skedsmokorset. Menyen jeg endte opp med, er nok ikke fra noen hjemplass, men er lagd ut fra egne idéer rundt de matvarene jeg fikk. I tillegg var det litt vanskelig å få til noen meny uten å legge til litt flere matvarer, så jeg måtte ut og kjøpe inn litt til…
Forretten består av
- reinsdyrpølse
- revet fennikel
- Nyr med revet pepperrot
- spinat
- gressløk
Hovedretten var litt vanskeligere. Rakfisk har jeg aldri lagd eller spist, så jeg måtte forhøre meg litt med en bekjent om hva de pleier å servere til rakfisken. Løksalat, rødbeter, poteter, flatbrød, rømme, m.m., var svaret jeg fikk, så jeg lagde derfor en tallerken på bakgrunn av dette samt matvarene jeg fikk.
Rakfisktallerkenen består av
- 3 skiver rakfisk
- hjemmelaget potetlefse
- kokte rødbeter
- Nýr med rødløk og vårløk
- gressløk
Desserten; Brunost- og pepperkakebunn med jordbær, søt Nýr og lakrissirup
- knuste pepperkaker
- brunost
- jordbær
- Nýr
- melis
- søt lakrissirup
Fremgangsmåte for desserten
Pepperkakene og brunosten ble knust med stavmikser. Dette ble så stekt i midten av ovnen på 170 grader i 9 minutter (i min ovn).
Bland Nýr og melis godt.
Disse ble så toppet med jordbær, Nýr iblandet melis og til slutt noen striper fra lakrissirupen.
Matvarene jeg fikk i kurven var
- Poteter – Ringerikspotet
- Nýr – syrlig kry ferskost
- Kalda-Kari ost – ekte geitost
- Golvertind Blåmuggost
- Rakfisk fra Valdres – Noraker Gård
- Reinsdyrpølse
- Kvelde Mølle steinmalt økologisk hvetemel
- Odelia – Norsk kaldpresset rapsolje
- Ringi – Gårdspresset eple
I tillegg til lett tilgjengelige matvarer i matbutikken, trengte jeg lakrissirup, og dro inn til Mathallen i Oslo for å få tak i dette hos Gutta på Haugen. De hadde ikke annet enn en liten flaske med smaksprøve på søt lakrissirup som jeg fikk med meg. Perfekt størrelse for en liten dessert og litt til.