Skolebrød

Gjærbakst med epler og vaniljekrem. Høres det godt ut? Denne kombinasjonen kan det hende du vil se i flere varianter på bloggen i høst.

«Sier du skolebrød eller skolebolle», spurte jeg frisøren min om i dag. «Skolebrød», lød svaret. Fordi en liten del av meg ville at det skulle hete skolebolle (det er jo en bolle), var jeg fortsatt litt usikker. Jeg gikk derfor innom bakeren i Lillestrøm på vei til bilen, og der stod det et stort skilt med «Skolebrød». Jepp, da var jeg overbevist.
Skolebrødene ble bakt i går kveld, etter at jeg endelig hadde kommet meg opp av sofaen. Årsaken til at jeg hadde inntatt vannrett stilling med fjernkontrollen i hånda, var lørdagens bryllup og stresset dagene i forveien med event på torsdagen, kakelaging over flere dager og taleskriving.
Det eneste som fikk meg opp av sofaen i går var altså ønsket om å prøve å få til gode skolebrød.

Dette er første gangen jeg har latt en gjærdeig stå til etterheving i en time. Skolebrødene ble utrolig luftige og fine, og jeg fikk veldig god tilbakemelding på dem; «Beste gjærbaksten noen gang», er ikke så verst å få høre. Tror jeg må fortsette med dette, selv om det tar lengre tid.

12 skolebrød ble lagd av

  • 450 g mel
  • 50 g sukker
  • 1 klype salt
  • 2 dl fingervarm melk
  • 25 g fersk gjær
  • 1 egg
  • 100 g smør romtemperert

Jeg bruker kjøkkenmaskinen.
Ha det tørre i en bolle. Tilsett fingervarm melk, romteperert smør i biter og egg. Smuldre gjæra oppi og la kjøkkenmaskinen elte deigen i ca. 15 minutter.

La deigen heve i 1 time.

Del deigen i 12 like store emner og trill til boller. Til denne deigen trengte jeg ikke bruke mel når bollene skulle trilles ut.

fordel dem på et bakepapirkledd stekebrett og trykk dem flate. Det gjør ingenting om de kommer litt borti hverandre. Etterheves i 1 time under plast og et rent kjøkkenhåndkle.

Etter en times etterheving, lager du en grop midt på bollen. Jeg brukte en skje til dette formålet. Fordel ønsket fyll og mengde av dette i gropen og stek midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter.
Husk at alle ovner er forskjellig, så det kan hende steketiden i din ovn er litt annerledes.

Vårt fyll bestod av epler og vaniljekrem
Eplefyllet ble lagd av, og kan f.eks. gjøres klart mens bollene etterheves

  • 2 skrellede epler (250 g)
  • 50 g brun farin
  • 4 g kanel

Finhakk eplene med stavmikser. Fres/stek finhakkede epler, brun farin og kanel i stekepannen i ca. 5 minutter, til mye av fuktigheten er borte, og blandingen virker seigt.
Avkjøles.

 

Vaniljefyll

  • Kjøpt

Jeg hadde først i eplefyll og toppet deretter dette med vaniljefyllet.

Avkjølte (fortsatt litt lunk), ferske og luftige skolebrød ble smurt med melis (melis rørt ut i litt vann) og strødd med kokosmasse (så mye du ønsker).

Bland melis med litt vann. Blandingen kan ikke være for tørr, for da blir det vanskelig å smøre utover, og den kan ikke være for bløt, for da renner den av. Prøv deg fram.

Jeg hadde aldri lagd skolebrød før, og det som overrasket meg, var at fyllet holdt seg nedi gropa. Det ble ikke hevet oppover i høyden, men risikoen for å renne over kanten på bollen. Dette var morsomt.
Bruk det fyllet du liker best. Eldstemann synes de var gode, men om han fikk velge, ville han hatt dem bare med vaniljekremen.

SkolebrødSkolebrødSkolebrødSkolebrød

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk