Ostekake med pepperkake og gløgg

Ostekake med julesmaker i form av pepperkake og gløgg – Nam!
I et julepyntet fotostudio som i tillegg duftet av jul, kom julefølelsen dalende når jeg tok bilder av denne deilige ostekaken med smak av pepperkake og gløgg.
Gløgglokket på toppen av denne ostekaken skinte så blankt at jeg kunne speile meg i det.

Denne ostekaken med pepperkake og gløgg ble til etter at jeg først lagde en mislykket ostekake med jordbærsmak. Hva som gikk galt vet jeg ikke, men det er uansett nå glemt, for en ny julestjerne har tatt plass i ostekake-/juleavdelingen her på bloggen.

Ostekake med pepperkake og gløgg? Det var så enkelt som at dette stod fremme på kjøkkenbenken og jeg tenkte, «hmmm hvordan løser jeg dette i form av en ostekake?». Bunnen til den tidligere nevnte mislykkede kaken var veldig god, så jeg tok utgangspunkt i denne og byttet ut melet med pulveriserte pepperkaker.

Ostekake med pepperkake og gløgg ble laget av

Bunnen
  • 100 g romtemperert smør
  • 100 g brun farin (den fuktige typen)
  • 1 egg
  • 200 g mandelmel (jeg brukte den posen jeg kjøper på Coop)
  • 150 g pulveriserte pepperkaker (kjøpt eller bakte – du bestemmer)

Elt alt sammen, gjerne for hånd, og fordel det i en bakepapirkledd kakeform 24 cm i diameter. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 25 minutter. Avkjøl før du lager ostemassen og har den oppå.
Kommentar: Opprinnelig stekte jeg den i 30 minutter, men dette var fordi jeg tenkte det ville sige litt fuktighet fra ostemassen ned i kakebunnen, men det skjedde ikke. Derfor har jeg redusert steketiden noe.

Ostemassen i ostekaken med pepperkakebunn og gløgglokk er laget av

  • 4 dl kremfløte
  • 500 g Philadelphia naturell kremost eller annen naturell ost du ønsker
  • 4 ss Creme Fraiche
  • 250 g sukker
  • 3 ts vaniljesukker
  • 8 plater gelatin
  • 5-6 ss kokvarmt vann for smelting av gelatinen

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.

Ha alt i en bolle og pisk til du begynner å få en luftig og fyldig masse.
Klem vannet av gelatinen og rør/smelt den i kokvarmt vann. Smeltet gelatin skal piskes inn mot slutten av ostemassens pisketid.

Hell over bunnen og sett i kjøleskapet for avkjøling/stivning.

Gløgglokket lages når ostemassen har stivnet, og dette lages av

  • 4 dl gløgg – bruk den du liker med eller uten alkohol. HUSK at jo mer du blander ut med vann, jo svakere smak blir det på lokket.
  • 3 plater gelatin
  • Krydre gløggen om ønskelig
    • ½ ts kanel
    • ½ ts allehånde
    • ½ ts kardemomme

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.

Varm opp gløggen, krydre om du ønsker og rør inn den bløtlagte gelatinen. Avkjøles litt (men ikke så mye at den stivner og den kan ikke være for varm) før den helles oppå kaken.

Kommentar: Eldstemann mente at jeg godt kunne hatt enda sterkere smak på lokket = ikke blandet gløggen så mye ut med vann. Dette kan igjen løses med ev. krydder. Smak deg fram til ditt perfekte gløgglokk på denne ostekaken med pepperkakebunn.

Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake

Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake

Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake

Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?