Lapskaus er det ingen her i huset som har bedt om å få før eldstemann spurte for et par uker siden. Fordi jeg har grønnsaksallergiske sønner, må jeg innrømme at jeg ikke trodde på det jeg hørte. Derfor måtte jeg spørre; «Sa du virkelig lapskaus?» Joda, det var det han sa.
Kommer sånne ønsker opp i dagen, lar jeg meg ikke be to ganger, og dermed ble det lapskaus på oss forrige helg.
Oppskrift
Lapskaus ca. 6 porsjoner
- 800 g renskåret oksekjøtt – høyrygg – i biter
- 100 g finhakket rødløk (1 stk.)
- 4 fedd finhakket hvitløk
- 20 g smør
- 1 liter vann
- 450 g gulrot i biter
- 400 g kålrot i biter
- 500 g potet i biter
- Smak til med salt
Skjær kjøttet i biter. Finhakk løk og hvitløk. Stek kjøttet i smøret sammen med løk og hvitløk. Når du har fått stekeskorpe på kjøttet skal dette kokes sammen med løken og hvitløken i vannet i 1,5 timer. Koketiden avhenger av størrelsen på kjøttbitene. Test gjerne etter en times koketid, for å se om det er mørt.
Rens grønnsakene og skjær i biter. Potetbitene bør skylles i vann etter at de er delt.
Etter 1,5 timers koketid has gulrot, kålrot og potet i kjelen. Dette kokes til grønnsakene er møre. Hos meg kokte dette i ytterligere 30 minutter.
Smak til med salt.
Serveres med flatbrød og godt smør til.