Karamellostekake – ostekake med karamell på toppen

Betalt karamellostekakeinnlegg

Karamellostekake med salt karamelltopp ble laget i en springform 22 cm i diameter. Siden ostekake som regel er vanskelig å få ut av formen om den ikke er frossen (synes jeg), har jeg valgt å lage denne karamellostekaken i min Bake it easy-form.

Denne karamellostekaken skal ikke i ovnen. Den lages med gelatin.
Dekk gjerne innsiden av formen med stiv plast, for et penere utseende på kaken. Karamellen bør løsnes forsiktig med en kniv, gjerne varm, om nødvendig før plasten fjernes for å unngå en rufsete karamell.

Bunnen

  • 15 Digestive kjeks (eller glutenfri kjeks for glutenfritt alternativ)
  • 80 g smeltet Bremykt
  • 20 g lys sirup
  • 1 klype salt

Knus kjeksen med stavmikser. Smelt Bremykt med sirupen. Knust kjeks, salt, smeltet Bremykt og sirup blandes godt sammen.
Fordeles i bunnen av formen. Jeg brukte en potetstapper for et jevnt resultat. Settes kaldt mens ostemassen lages.

Ostemassen

  • 6 plater gelatin
  • 2 dl kremfløte
  • 300 g vaniljekesam
  • 300 g kremost naturell
  • 200 g brun farin
  • 2 ts vaniljesukker
  • 3 – 4 ss kokvarmt vann (til gelatinen)

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann etter anvisning på pakken.
Ha kremfløte, vaniljekesam, kremost, brun farin og vaniljesukker i en bolle og pisk først på svak hastighet. Dette for at sukkeret skal få tid til å løse seg opp før hastigheten økes og massen blir luftig og til krem. Vi vil jo ikke piske for mye.

Når ostemassen har ønsket konsistens. Kok opp vann.
Klem vannet av gelatinen som ligger i bløt og ha den i en kopp el.l. Rør gelatinen ut i kokvarmt vann. Den skal løses helt opp = gelatinvann, så trenger du litt mer vann, har du i litt til.
Gelatinvannet helles i ostemassen i en tynn stråle mens mikseren går (rask hastighet). Dette for å unngå at gelatinen klumper seg eller at du får gelatintråder i ostemassen.

Jeg ventet lenge med å bruke gelatin i kaker for jeg syntes det hørtes så vanskelig ut. Dette varte bare til jeg fant en oppskrift jeg hadde veldig lyst til å teste ut, og dermed måtte jeg bare prøve. Det tok et par/tre ganger før jeg fikk det helt til, men nå går det som regel fint.

Fordel over kjeksbunnen i formen og sett kaldt. Avkjøles til den stivner. Den skal være helt stiv før du fordeler karamellen over ostemassen.

Karamellen lages når ostemassen har stivnet

  • 2 plater gelatin
  • 150 g Bremykt
  • 100 g brun farin
  • 50 g lys sirup
  • 1 dl kremfløte
  • 1/2 ts salt (Smak til. Det kan jo hende at du ønsker mer eller mindre.)

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann.
Ha Bremykt, brun farin, sirup, kremfløte og salt i en stekepanne. La alt smelte sammen og rør. La småkoke i noen minutter, og rør litt underveis. Ta stekepannen av varmen.
Klem vannet av gelatinen og rør den inn i karamellen.
Avkjøl gjerne før den fordeles forsiktig over ostemassen. Jeg anbefaler å bruke en øse og fordele karamellen forsiktig og i tynne stråler over ostemassen. Dette for å unngå å helle all den kokvarme karamellen på på en gang, og risikere at ostemassen smeltet. Du kan godt vente til karamellen er ganske avkjølt, men du bør ha den på karamellostekaken før den stivner.

Settes kaldt i et par timer eller til den stivner.

Pyntes med det du måtte ønske – karamell, bær, hjemmelagde karamellkjeks, hjemmelaget karamellkunst av sukker, stivpisket krem osv.

Karamellostekake

Karamellostekake

Karamellostekake

Dette karamellostekakeinnlegget er skrevet i forbindelse med mitt samarbeid med Bremykt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?