Forrige uke skrev jeg at jeg hadde lekt meg med gjærbakst og at temaet var jul. Da delte jeg en julekringle med dere. I dag frister jeg med to julebrød, og disse er lagd av
Oppskrift
- 500 g mel
- 2 ts kardemomme
- 40 g sukker
- 1/2 ts salt
- 2 dl lunken melk
- 2 egg
- 25 g fersk gjær
- 100 g smør
Ha mel, kardemomme, sukker og salt i en bolle (kjøkkenmaskin). Varm melken (fingervarm), og ha i denne, egg, gjær og smør mens kjøkkenmaskinen går. La maskinen eltet deigen i ca. 10 – 15 minutter. La heve i en time.
Fyll i brødene
- 125 g rosiner
- 100 g kandisert appelsinskall
Mens deigen heves…
Rosinene bør bløtlegges slik at de ikke tørker enda mere inn når brødene stekes.
Kok opp vann og hell over rosinene. La ligge i bløt i ca. 30 minutter. Sil av vannet. Legges på tørkepapir for å fjerne overflødig vann. Trykk gjerne tørkepapir på toppen av rosinene også.
Ha litt mel på underlaget du skal jobbe med deigen ut på.
Elt inn rosiner og appelsinskall.
Del deigen i to like størrelser. Fordeles i to godt smurte brødformer.
Etterheves under plast i en time. Pensle med egg.
Stekes litt under midten i ovnen på 190 grader i 25 – 30 minutter.