BlåbærBoller med karamelltopp

I disse juletider, leser jeg ofte om julebrød med rosiner, men siden jeg ikke liker rosiner i gjærbakst, har jeg tenkt på hva disse kan byttes ut med. Resultatet ble tørkede blåbær og aprikoser toppet med karamell. Planen var å kalle dem for juleboller, men disse ble så gode at jeg gjerne spiser dem året rundt, derfor ble navnet litt annerledes.

Det er ikke bare jeg som er av den kresne typen her i huset, og da noen ikke er særlig begeistret for annet enn sjokolade i bollene (hvis de må fylles med noe), delte jeg deigen i to, og lagde to forskjellige boller i dag.

Deigen er inspirert av oppskriften til luftige horn, men jeg har gjort noen endringer.

 

Oppskrift på 9 boller med blåbær, aprikos og karamelltopp + 10 boller med sjokolade

  • 750 g mel
  • 1 pk tørr gjær
  • 100 g brunt sukker
  • 2 egg
  • 4 dl lunken melk
  • 100 g smeltet smør
  • 35 g tørkede blåbær (1 pk)
  • 40 g tørkede aprikoser i biter
  • 100 g lys kokesjokolade hakket
  • Karamell (se oppskrift nedenfor)

 

Fremgangsmåte

Mel, gjær og sukker blandes godt med det våte. Deigen settes til heving i en time.

Mens deigen heves, kok opp vann og hell over de tørkede blåbærene. La disse stå i vannet til de skal brukes. Jeg fant ut at å bruke de tørre blåbærene som de var, bare ville resultere i harde små klumper i bollene. Derfor la jeg dem i bløt. Tørk dem før de brukes i deigen.

Skjær aprikosen i ønskede biter.

Hakk sjokoladen i biter.

Del den ferdighevede deigen i to, og elt blåbær og tørkede aprikoser i den ene delen. Elt sjokoladen inn i den andre delen.

Pensle sjokoladebollene med egg og stek rett på et bakepapirkledd brett på 200 grader i 15 minutter.

Mens disse stekte lagde jeg karamellen til blåbærbollene. Blåbærbollene hadde jeg i muffinsformer av den store typen. Dette for at karamellen ikke skulle renne altfor langt av gårde.

 

Oppskrift karamell

  • 50 g smør
  • 50 g brunt sukker

Smelt smøret og sukkeret og rør godt. Hell over blåbærbollene. Bollene stekes på 200 grader i 15 minutter. Da karamellen kan renne over…, er det lurt å ha bakepapir på stekeplaten. Joda, det kan bli litt gris.

Ferske BlåbærBoller med aprikos og knasende sprø kramelltopp smakte ganske så godt 🙂

 

BlåbærBolle med kramelltopp

BlåbærBolle med kramelltopp

BlåbærBolle med kramelltopp

Det er sikkert plass til mere blåbær og aprikos i disse bollene…

SjokoladeBolle

Sjokoladeboller for de minste 🙂

 

 

 

 

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk