Arme Vaniljeriddere

Mitt bidrag i dessertkonkurransen som er arrangert av Tine Piano Vaniljesaus Zero, er Arme Vaniljeriddere.

Da jeg var ferdig med min liste over hva jeg kunne bruke denne vaniljesausen til/i, stod det 10 andre idéer i tillegg til Arme Vaniljeriddere på den

  • Vafler
  • Arme Vaniljeriddere
  • Sjokolademousse med vaniljesaus og bær inni moussen
  • Eplekake med vaniljesaus inni kaka
  • Vaniljesaus Zero brukt som dynk i bløtkake
  • Triffle
  • Eat N Mess
  • Pavlova
  • Ovnsbakt frukt og bær med crumble; lunt, søtt, sprøtt og syrlig toppet med Vaniljesaus Zero
  • Moussekake med Mirror glaze av Vaniljesaus Zero – hvordan dette gikk, kan du lese mer om nedenfor
  • Brownie med vaniljemousse toppet med vaniljesauslokk – hvordan dette gikk, kan du lese mer om nedenfor

Fordi jeg bare kunne levere ett forslag, startet jeg med eliminering av fristende ovennevnte forslag, og tre av disse ble testet ut. Av de jeg testet, gikk Arme Vaniljeriddere av med seieren her i huset, og disse er altså mitt dessertforslag i denne utfordringen.

Arme Vaniljeriddere er dyppet i egg og Piano Vaniljesaus Zero, stekt og servert lune med friske bær, ristede mandelskiver og litt mer vaniljesaus.

Disse allsidige Arme Vaniljeridderne kan også dyppes i vaniljesausen etter at de er stekt, om man skulle ønske det. Smeltet sjokolade eller et lite melisdryss sammen med bær kan også være med på å gjøre denne desserten til et lyspunkt denne høsten.
Om man skulle trenge en litt tyngre dessert, kan den også serveres med sprøstekt bacon, honning/sirup, bær eller kanskje lune karamellepler.

Til Arme Vaniljeriddere trenger du

  • Loff eller brød (nytt eller gammelt)
  • Egg
  • Piano Vaniljesaus Zero
  • Smør til steking
  • Bær etter ønske

Mengdeforhold i «dippen» jeg lagde var like mengder egg og vaniljesaus som f.eks. 2 egg og 2 dl av vaniljesausen.

Fremgangsmåte

  • Del loffen/brødet i skiver eller som meg; Tykke skiver, fjerne skorpen og dele i «staver»
  • Bland egg og Piano Vaniljesaus Zero
  • Dypp i loff/brød i vaniljeeggeblandingen
  • Stek på middels varme i smør til ønsket farge
  • Serveres lune med ønsket tilbehør

Denne desserten er altså mitt bidrag i den uformelle konkurransen som arrangeres av Piano Vaniljesaus Zero, og som du kan følge med på på deres facebookside.


Hva som skjedde med de to andre idéene jeg testet ut, kan du lese om videre her.

Nr. 1
Moussekaken ble et helt lite prosjekt i seg selv, og jeg ble ikke fornøyd med resultatet. Det ble ikke akkurat Zero sukker i denne…
Minstemann tok kaka med seg på jobb, og jeg har blitt fortalt at mottakerne av kaken var uenig med meg. Ifølge dem kunne ikke dette være en mislykket kake.

Moussekake med Mirror glaze av Vaniljesaus Zero ble lagd i en form størrelse 22 cm i diameter. Formen ble foret med stiv plastkant for lettere å få kaken ut av formen.

Bunnen til denne moussekaken er laget av

  • 15 digestive kjeks
  • 50 g smeltet smør
  • 20 g lys sirup
  • 1 klype salt

Knus kjeksen med stavmikser. Smelt smør med sirupen. Knust kjeks, salt, smeltet smør og sirup blandes godt sammen.
Fordeles i bunnen av formen. Jeg brukte en potetstapper for et jevnt resultat. Settes kaldt mens vaniljeostemassen lages.

Vaniljemoussen ble lagd av
  • 7 plater gelatin
  • 3 dl vaniljesaus fyldig
  • 300 g vaniljekesam
  • 300 g kremost naturell
  • 200 g sukker
  • 3 – 4 ss kokvarmt vann (til gelatinen)
  • Blåbær og bringebær inni kaken

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann / etter anvisning på pakken.
Pisk vaniljesausen, fyldig type, til luftig krem.
Pisk vaniljekesam, kremost og sukker til sukkeret er oppløst.
Når ostemassen har ønsket konsistens. Kok opp vann. Klem av vannet av gelatinen, ha den i en kopp el.l. Ha kokvarmt vann over, og rør godt til gelatinen er oppløst. Trenger du mer vann, har du i litt til. Gelatinvannet helles i ostemassen i en tynn stråle mens mikseren går. Pisk det inn i moussemassen.

Rør deretter inn vaniljesauskremen for hånd.

Fordel massen over kjeksbunnen i formen og fordel ønsket type og mengde bær inni kaken.
Jeg brukte frosne bær.

Sett moussekaken i fryseren.

Frossen kake skal dekkes med Mirror Glaze – Vaniljesaus type
  • Legg 6 gelatinplater i bløt 125 ml vann (1,25 dl) kokes opp sammen med 225 g sukker til 104 grader
  • Ta av platen
  • Rør inn 200 g hvit sjokolade
  • Rør inn 1 dl Piano Vaniljesaus Zero
  • Avkøles til 60 grader
  • Klem av vannet på gelatinen og rør inn i sjokoladen
  • Siles
  • Bruk stavmikseren for emulsjon
  • Siles
  • Ved 29 grader kan sjokoladen helles over avkjølt/kald kake

Dette er hva jeg lagde den av, men den dekket den ikke så mye av kaken som jeg ønsket. Om du skulle prøve deg på denne anbefaler jeg å lage mer av denne glazen. Da kan du helle i flere omganger.

Kaka er en moussekake og skal ikke serveres frossen, men den må være frossen ved glasering.
Jeg glaserte den når den fortsatt var frossen, og kaken stod på en mindre kakeform og som igjen stod oppi et stekebrett. Den mindre kakeformen var for at glazen skulle få renne helt av kaken og kantene skulle bli rette, og stekebrettet for å fange opp avrent glaze.

Kaken pyntes med samme type bær som er inni den, i dette tilfellet ble det bringebær og blåbær.

Nr. 2 – Brownie med vaniljemousse toppet med vaniljesauslokk

Neste idé fra lista som jeg testet, var Brownie med vaniljemousse toppet med vaniljesauslokk toppet med bær. Da dette bare var en test for å se hvordan den ble, må jeg krype til korset og fortelle sannheten… Jeg brukte Toro brownie til bunnen…

Det er ikke tilsatt sukker i vaniljemousse og vaniljelokket i denne desserten. Jeg tilsatte ikke sukker i browniebunnen heller, men neste gang jeg lager denne, blir det med min egen brownie, og da også med sukker.

Jeg hadde disse med på jobben, og de fikk terningkast 6.

Jeg brukte ringer i forskjellig størrelse (fra 4 – 7 cm i diameter) til denne desserten. Det ble totalt 10 ringer i varierte størrelser.

Lag brownie. Bunnen kan være litt tynn (se bilde).

Avkjøl.

Stikk ut ringer av browniebunnen. La brownien sitte igjen i bunnen. Da blir den tett, og det renner ikke noe ut av den.

Vaniljemoussen ble lagd av
  • 3 plater gelatin
  • 250 g vaniljesaus fyldig
  • 100 g Vaniljekesam
  • 2 – 3 ss kokvarmt vann

Legg gelatinen i bløt.

Pisk vaniljesaus fyldig til krem.

Pisk så inn Vaniljekesam.

Klem vannet av gelatinen. Smelt gelatinen med kokvarmt vann og hell gelatinvannet i massen mens maskinen går.

Vaniljemousse helles i ringene oppå brownie.

Om du ønsker bær i moussen kan disse has i nå.

Avkjøles til den stivner.

Vaniljesaus(Zero)lokket er lagd av
  • 3 dl vaniljesaus
  • 2 plater gelatin

Legg gelatinen i bløt.

Kok opp vaniljesausen under omrøring. Ikke ha for høy varme. Om noe skulle blir brent, kan sausen siles. Rør inn bløtlagt gelatin, etter at du har klemt av overflødig vann.

Avkjøles litt før den helles over stivnet vaniljemousse.

Settes kaldt til det stivner.

Man trenger en tynn kniv og tålmodighet for å løsne denne fra ringen.

Pyntes med bær.

Innlegget er skrevet som et ledd i dette samarbeidet med Piano Vaniljesaus Zero.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk