Urtesmør til kalkunen og forslag til stuffing

Kalkun er det mannen i huset som pleier å lage, men etter å ha sett Jamie Oliver lage kalkun med tilbehør, bestemte jeg meg for at det skulle bli kalkun til middag i romjula, og 26. desember stod en saftig kalkun med kjempegod stuffing (min første), saus, ovnsbakte poteter og gulrøtter og waldorf salat (ikke helt etter oppskriften) på bordet.

I matlagingens hete innspurt (det er ikke alltid like lett å time alt…), glemte jeg å ta bilde av den ferdige maten til dette innlegget, men oppskriften på urtesmøret og stuffingen skal jeg allikvel dele med dere.

Oppskrift

Til urtesmøret brukte jeg

 • 150 g smør romtemperert
 • 20 g timian
 • 6 g rosmarin
 • 6 g sitronpepper (eneste pepperet jeg hadde på hytta)
 • 5 g salt
 • 45 g hvitløk

Fremgangsmåte

Dette ble kjørt i foodprosessoren til en fin blanding.

Urtesmøret ble brukt til å smøre kalkunen både under og over skinnet. Skinnet løsnes forsiktig fra kalkunen med skje. Vær forsiktig så du ikke stikker hull på skinnet. Smør kalkunen godt inn.

Kalkunen stod på kjøkkenbenken noen timer før den ble satt i ovnen, og jeg smurte den inn da.

 

Urtesmør til kalkun

 

Oppskrift på stuffingen

Av følgende ingredienser ble det litt for mye for en kalkun på nesten 6 kg. Det gjør ingenting, for overskytende stuffing kan stekes for seg selv i en ildfast form, eller brukes som kjøtt på en restepizza dagen etterpå.

 • 1 kg indrefilet av svin
 • 3 skiver bacon
 • 70 g tørket brød (legg litt brød til tørk noen dager før)
 • 30 g hvitløk
 • 200 g løk
 • 10 g salt
 • 6 g sitronpepper

Alle ingrediensene, foruten kjøttet, ble kjørt sammen i en foodprosessor først, og så kjørte jeg kjøttet til en kjøttdeig. Deretter blandet jeg alt godt for hånd til slutt.

Has i kalkunens hulrom og stek sammen med kalkunen. Dette er første gang jeg har lagd stuffing, og jeg var litt usikker på hvordan jeg skulle gjøre dette. Jeg tok sjansen og lot den være inne i kalkunen hele kalkunens steketid. Jeg risikerte at stuffingen kunne blitt tørr, men det gikk bra.

Stuffingen kan også stekes i sin helhet i en ildfast form.

 

 

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk