Toves rabarbrakake med vaniljekrem

Det er vel ikke noen vits i å gi seg på kakefronten med det første, og det er på tide å ta fram denne kaken i rampelyset igjen, noe som passer fint i disse tidlige rabarbratider.

Jeg vokste opp i et hjem med en mamma som også likte å lage mat, og fra barndommen er det noen utvalgte retter/kaker jeg husker godt.

Fyrstekaka med rabarbrafyll er en av disse gode minnene.

Kombinasjonen av vaniljekrem og rabarbrasyltetøy fant jeg her, og til denne kaken brukte jeg mammas oppskrift av bunnen, og til vaniljekremen fant jeg en kilde til inspirasjon på bloggen Kjøkkentjeneste. Rabarbrasyltetøyet prøvde jeg meg fram på, og fant en god miks av sukker og rabarbra jeg selv ble fornøyd med.

Bunn, vaniljekrem og syltetøy ble lagd dagen før jeg brukte det, og sluttresultatet er jeg veldig fornøyd med 🙂

Da rabarbrasyltetøyet til denne rabarbrakaken tar lengst tid, startet jeg med det, og til det brukte jeg

 • 450 gr rabarbra
 • 250 gr sukker
 • 1,5 ts Maizena

Skjær rabarbra i biter og ha det i kjelen sammen med sukker og utrørt (i litt vann) maizena. Dette lot jeg stå å koke i 1 1/2 time.

Dette blir mer enn nok til en kake, men når jeg først lager noe som tar såpass lang tid, lager jeg litt ekstra. Syltetøyet som ikke brukes, kan fryses.

Bunnen til rabarbrakaken er laget av

 • 200 gr mel
 • 2 ts bakepulver
 • 125 gr smør (romtemperert)
 • 125 gr sukker
 • 1 egg

Mel, bakepulver og smør ble først blandet/knadd godt sammen. Deretter tilsatte jeg sukker, og til slutt egget. Settes kjølig.

Til vaniljekremen brukte jeg

 • 0,75 dl fløte
 • 0,5 dl H-melk
 • frøene fra 1/2 vaniljestang
 • 25 gr sukker
 • 15 gr maizena (utrørt i litt av melken)
 • 2 eggeplommer

Fløte, melk, sukker og vaniljefrøene ble kokt opp. Deretter tilsatte jeg utrørt maizena, og kokte litt til, og til slutt tilsatte jeg en og en eggeplomme. Tilsetting av eggeplommen gjorde jeg på veldig svak varme, og med kraftig visping. Vil jo ikke ende opp med at eggeplommene klumper seg. Kremen skal ikke koke etter at eggene er tilsatt. Den skal stå på middels varme, under konstant visping (joda, du må regne med å bli sliten i armen), til den tykner.

Jeg brukte 2/3 deler av deigen til selve bunnen. Deigen smuler seg, så jeg puslet den sammen litt og litt i bunnen av formen, og litt oppover kantene. Jeg smurte vaniljekremen på bunnen, og smurte deretter et lag med rabarbrasyltetøy (ca. halvparten) oppå kremen. Til slutt smuldret jeg resten av deigen over fyllet.

Kaken ble stekt på 185 grader i 35 minutter.

Jeg serverte kaken med stivpisket krem av Condito whipping og jordbær, men den smaker nok like godt med stivpisket kremfløte eller iskrem.

Toves rabarbrakake med vaniljekrem

Toves rabarbrakake med vaniljekrem

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk