Kransekake – 10 ringer

Kransekake – en skikkelig seig og litt rufsete kransekake stod klar her om dagen. En festkake til åpning av ny blogg må til! Denne fikk jeg gode tilbakemeldinger på den 17. mai; «Den beste kransekaken jeg har smakt», er ikke å verst å få høre.

Jeg lagde små blomster av fondant et par dager før de skulle på kaken. Dette for at de skal rekke å tørke før bruk. Den gule midten er lagd av farget melisglasur.

Kransekakemassen bør lages dagen i forveien og legges kaldt, slik at den får stivnet.

Denne kaken trenger ikke å fryses for å få den seig. Jeg lagde deigen den 14., stekte ringene på kvelden den 15., og så lå ringene utover kjøkkenbordet til de ble montert kvelden den 16. før kaken stod på bordet den 17.

Kransekake – 10 ringer ble laget av

  • 350 g ristede og malte mandler med skallet på
  • 200 g melis
  • 20 g potetmel
  • 2 eggehviter
  • 1 ss glukose

Jeg ristet mandler i stekeovnen på et bakepapirkledd stekebrett på 150 grader i 15 minutter. Avkjøles.
Avkjølte mandler males med kvern eller stavmikser.
Malte mandler blandes med melis og potetmel.

Pisk eggehvitene stive med litt av melisen. Når eggehvitene begynner å skumme, har du i litt melis. Piskes stivt.

Bland inn litt og litt av de stive eggehvitene i mandel-melis-potetmel-blandingen. Ha i glukosen. Jeg setter på meg engangshansker og gjør dette for hånd. Elt godt.

Smør formene med smør og strø dem med semulegryn.
Avkjølt og stivnet kakedeig, rulles ut i tykkelse lillefinger (ja, jeg vet de varierer i størrelse, men sånn ca.) og legges i formene.
Jeg triller ut lange pølser, nok til et par/tre former av gangen.
Bruk gjerne litt potetmel (veldig lite) når du triller ut deigen.

Stekes på 200 grader i ca. 10 minutter. Jeg tok dem ut akkurat når jeg så de begynte å få farge.

Avkjøles og pyntes med melisglasur før montering. Jeg limer ikke ringene sammen, det er derfor påkrevd at ingen rører kaken før den skal på bordet…

Melisglasur

  • 1 eggehvite
  • melis

Bland eggehvite med melis til en ganske tykk blanding.

Det jeg ikke brukte på kransekaken, farget jeg gul og brukte inni blomstene til kakepynten, og til å lime disse på.
Jeg tenkte ikke lenger enn nesa rakk akkurat når det gjaldt påliming av blomstene, for ellers ville jeg beholdt litt av den hvite melisen til dette formålet.

Ja, det blir mer enn du trenger, så du kan bruke mindre eggehvite om du ønsker.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?