Julepavlova med pepperkaker

Denne pavlovaen har surret i hodet mitt siden oktober. Jeg har gledet meg til å prøve den, og denne uken var jeg i gang.
Mandagen hadde jeg fri og julepavlova stod på programmet. Hvordan marengsen ville reagere med pepperkakene, visste jeg ikke, så jeg måtte bare prøve meg fram.
Først pulveriserte jeg 150 g pepperkaker med stavmikseren. Noen hvisket «Er du sikker på at dette ikke er for mye, Tove…» til meg da jeg rørte de pulveriserte pepperkakene i marengsen, men siden den så fin ut når jeg satte den i ovnen tenkte jeg at dette måtte da gå bra. Det gjorde det ikke… Resultatet ble en stor pepperkakepannekake, flat som bare det.
Neste dag skulle jeg igjen prøve denne kaken, jeg kunne jo ikke gi opp enda.
Mandag kveld gjorde jeg klart det som klart kunne gjøres, og jeg pulveriserte pepperkaker og resten av pepperkakene som skulle brukes til pynt og reserve ble satt fram. Jeg hadde heldigvis nok, slik at jeg slapp å dra til butikken for å kjøpe flere. Senere samme kveld kommer jeg inn på kjøkkenet til en glad gjeng; yngstemann, eldstemann og ektemann, og gjett hva som står på kjøkkenbordet… Jo, en tom pepperkakeboks! Hallo!!
Måtte jeg allikevel i butikken? Ja.

Så, på onsdag ettermiddag (noen prosjekter tar lengre tid enn andre…), stod en ferdig pyntet julepavlova på kjøkkenet.
Problemet nå var lyset, men etter et visst antall bilder, er jeg fornøyd med resultatet, selv om jeg skulle ønske jeg hadde hatt dagslyset på min side.

Jeg hadde kaken med på jobben i går, og den falt i smak. Kjempegod, suveren, smaker som karamell, perfekt… Det låter fint i mine ører.

Julepavlova med pepperkaker er laget av

  • 4 eggehviter
  • 200 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 15 g maizena
  • 2 ts bringebæreddik
  • 50 g pepperkaker (ferdigkjøpte)

Eggehvitene, sukker og vaniljesukker skal piskes til marengs. Pisk eggenehvittene til de begynner å skumme, og ha deretter i litt og litt av sukkeret og vaniljesukkeret. Pisk i 10 – 12 minutter.
Pisk deretter i maizena. Bringebæreddiken røres inn for hånd, før du til slutt røren inn de pulveriserte pepperkakene. Dette gjøres med stavmikser.
Ovnen skrus på 180 grader, og når marengsen er klar for ovnen, setter du den ned til 140 grader.
Fordel marengsen på et bakepapirkledd stekebrett og stek den på 140 grader i 1 time. Skru av ovnen, åpne døren på gløtt, og la pavlovaen stå i ovnen til denne er avkjølt.
Lager jeg Pavlova på kvelden, står den i ovnen til dagen etter.

Kaken ble toppet med stivpisket krem med vaniljesmak

  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • 1 ts vaniljsukker

Mengden ovenfor er kun forslag.
Pisk ønsket mengde kremfløte, med ønsket mengde sukker og vaniljesukker. Noen liker kremen søtere enn andre.

I tillegg til kremen pyntet jeg med jordbær, bringebær, sitronmelisse, pepperkaker og til slutt hadde jeg appelsin- og ingefærsirup over det hele.

Sirupen er et helt prosjekt i seg selv = denne tar litt tid med både koking og avkjøling, så den bør man egentlig lage i god tid før servering. Oppskriften til denne finner du her.

Tips til pepperkakene på toppen: Vent med å ha dem på til servering, for de blir bløte av kremen.
Tips til kremen på toppen: Jeg synes krem av bare kremfløte renner litt mye. Bruk litt gelatin i kremen for å unngå dette.
Tips for å sette denne pavlovaen i enda mere julestemning: Revet marsipan.

julepavlova-med-pepperkakerjulepavlova-med-pepperkaker

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk