Verdens beste boller

Bollene jeg har lagd, har som regel vært gode de første timene, men så er det liksom som om noe som skjer med dem… De blir kompakte og harde, og lite gode. Smak har de liksom heller ikke mer.

Etter lenge å ha fått høre at bollene jeg lager ikke er gode etter en stund, var det på tide å gjøre noe med oppskriften jeg har fulgt i flere år. Det kunne jo hende det var noe feil med den, og ikke med utførelsen…

Med utgangspunkt i en dårlig oppskrift, kom jeg fram til en skikkelig god oppskrift. Vi var på Hafjell i helgen, og når ungene er med, pleier vi å stoppe på Espa hvor de har verdens beste boller. Nå bakte jeg boller for å ha med på turen, så da ble det til at vi ikke stoppet på Espa.

Da vi passerte bolleutsalget, kom det fra baksetet, at det ikke gjorde noe at vi ikke stoppet der, fordi bollene jeg hadde laget var mye bedre. Gjett om jeg ble glad for verdens beste tilbakemelding, og jeg er skikkelig stolt over at mine boller er bedre enn «verdens beste boller».

Lørdag fikk jeg en kommentar fra en leser (se nedenfor), om at dette var en dårlig oppskrift, og at bollene hennes ble ødelagte. Jeg ble forundret, spesielt mine ble så veldig vellykkete. Eneste måte for å finne ut dette på var en kontrollbaking, noe gutta i huset ble veldig glade for 🙂

Jeg brukte oppskriften som stod på bloggen, og så at jeg hadde glemt å skrive 1 ss «Luftigere bakst» i oppskriften. Jeg anser ikke dette som en ingrediens som vil resultere i ødelagte boller, hvis den skulle mangle.

Resultatet mitt ble det samme som sist gang; kjempegode boller.

Konklusjonen min er derfor som følger: Det er ikke noe galt med oppskriften, men den kunne vært satt opp annerledes, og jeg kunne forklart fremgangsmåten noen hakk bedre.  Jeg «rydder» derfor i oppskriften nedenfor, men beholder originalversjonen som du finner helt nederst i bloggen.

Med denne oppskriften ble det 26 boller (16 med sjokolade og 10 uten)

 • 2 poser Freia melkelinser (tilsettes etter heving)
 • 1100 gr mel
 • 1 pk tørrgjær
 • 1 ss Luftigere bakst (stod ikke tidligere og kan droppes)
 • 200 gr sukker
 • 3 ts vaniljesukker
 • 2 ts kardemomme
 • 200 gr smeltet smør
 • 6,5 dl lunken melk
 • 2 egg

Bland alt det tørre først. Ha deretter det smeltede smøret, den lunkne melken og to egg i det tørre. Vær obs på at deigen blir bløt.

Sett deigen til heving i ca 1 time. Vent med å ha i melkelinsene til deigen er ferdighevet. Jeg brukte 1 egg til pensling og litt mel når jeg knadde deigen etter hevingen. Bollene ble stekte på 220 grader i ca 15 minutter.

Verdens beste boller

Verdens beste boller

Verdens beste boller

Verdens beste boller

 

Legger ved noen bilder fra resultatet av kontrollbakingen.

Verdens beste boller

Boller med sjokolade

Verdens beste boller

Slik så oppskriften ut før kommentaren fra en leser om at dette var en dårlig oppskrift:

Med denne oppskriften ble det 26 boller (16 med sjokolade og 10 uten)

 • 2 poser Freia melkelinser
 • 200 gr smeltet smør
 • 6,5 dl lunken melk
 • 1 pk tørrgjær
 • 200 gr sukker
 • 3 ts vaniljesukker
 • 2 ts kardemomme
 • 2 egg
 • 11oo gr mel

Vent med å ha i melkelinsene til deigen er ferdighevet. Jeg stekte bollene på 220 grader i ca 15 minutter.

Share on print
PRINT
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

2 hendelser på “Verdens beste boller”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?