Vaniljeboller med sitronglasur… For noen høres kanskje dette litt rart ut, meg inkludert, men denne kombinasjonen overrasket meg.
Dette var friskt og godt.
Hvorfor sitronglasur? Etter å ha smakt på de ferdige bollene som er fylt med vaniljekrem, syntes jeg de trengte noe mer, og fikk lyst til å lage en glasur med bringebærsyltetøy. Men med en litt for mye syltetøy og alfor lite melis i skapet, ble denne kobinasjonen ubrukelig.
Melis ble innkjøpt og sitronene i kjøleskapet lyste mot meg… Hva med oss? Etter min deltagelse i Kakekrigen, har jeg jo lært at syre er fint… og dermed ble kombinasjonen sitron og melis testet ut.
Til disse bollene tok jeg utgangspunkt i oppskriften på disse fastelavnsbollene mine, og de ble stekt i muffinsformer, medium størrelse.
14 små boller ble lagd av
- 230 g mel
- 25 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 dl fingervarm melk
- 1 egg
- 15 g fersk gjær
- 50 g romtemperert smør i biter
Varm melken. Ha alt i bollen med en gang.
Elt alt med kjøkkenmaskinen i 10 – 15 minutter. Jeg opplever at eltetiden varierer. La heve i 1 time.
Etter hevetiden deles deigen i 14 like biter. Disse fordeles i muffinsformer (jeg brukte medium størrelse). Planen var å la de etterheve under plast i en time, men med litt dårlig tid, ble det etterheving i 30 minutter denne gangen.
Du trenger også
- 14 muffinsformer
- ca. 200 g vaniljekrem (hjemmelaget eller kjøpt)
- 1 sprøytepose til vaniljekremen
Når bollene er ferdighevet, kan vaniljekremen sprøytes inn. Ha vaniljekremen i en sprøytepose. Klipp et lite hull på posen. Putt spissen på posen i bollen og klem til. Jeg gjorde dette tre ganger i hver bolle.
Pensles med egg om du ønsker. Jeg droppet dette.
Bollene ble stekt på 180 grader midt i ovnen i 18 minutter. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så følg med på bollene. Mulig de blir ferdige før i din ovn.
Sitronglasuren er lagd av
- 150 g melis (start med 100 g og rør inn litt og litt etterhvert)
- 2 ss ferskpresset sitronsaft (siles)
- 1 ss vann
Bland først 100 g melis med væsken. Ha deretter i resten av melisen (gjerne litt av gangen). Det kan jo hende du ønsker en annen konsistens enn det jeg ville ha.
Pyntes f.eks. med bringebær eller jordbærstrø.