Sjokoladekake med smak av jul
julens festkake
Innlegg nr. 1000!

Sjokoladekake med smak av jul – julens festkake

Innlegg nr. 1000 måtte bli en festkake, og dette ble en sånn kake både på smak og av utseendet.

Da jeg tenkte på hvordan jeg skulle pynte denne kaken, var det å pynte rundt kakens kant med pepperkakehjerter dekt med sukker og jordbær på toppen et av alternativene. Jeg likte den løsningen selv om jeg ikke fikk hjertene helt rette. I ettertid vil jeg tro at om jeg hadde snudd hjertene sånn at de stod opp/ned, ville den kanskje ha sett mye finere ut.
Andre alternativet til kakepynting var det blomsterdekoratøren i meg som stod for; Kronblader fra rose.
Rosen er spiselig, men alle roser man kjøper er sprøytet, så da velger man selv hva man vil gjøre.
Siden jeg kjøpte rosen i butikk og ikke brukte fra egen hage, er denne sprøytet, men i og med at det bare er nederste del av kronbladene som berører kremen synes jeg ikke det gjør noe. Velger du å pynte kaken på denne måten, vil jeg tro gjestene dine setter pris på å få vite om dette på forhånd, så kan de selv ta valget om de vil plukke vekk kronbladene (noe som også er et alternativ) eller spise dem.
Jeg forhørte meg litt med noen andre i blomsterbransjen som jeg kjenner, og der ble det påpekt en ting som jeg synes var lurt å ta med her; Hva med alt det andre vi spiser som er sprøytet, som f.eks. frukt og grønnsaker…
Til info: Man kan bestille usprøytede spiselige blomster, men det er dyrt.

Når jeg gikk på blomsterdekoratørlinja, var et av prosjektene jeg jobbet med en sydd rose. Sluttresultatet minner om denne kaken sett ovenfra. Dette var morsomt. Jeg må kanskje begynne å bruke blomster enda mer i det jeg gjør.

Innlegg nr. 1000 må feires, og det gjøres i neste innlegg. Følg med!

Kaken er bakt i en rund form str. 24 cm i diameter.

Sjokoladekake med smak av jul – julens festkake er laget av
 • 200 g smeltet smør
 • 200 g smeltet melkesjokolade
 • 200 g brun farin
 • 2 ts vaniljesukker
 • 5 egg
 • 250 g mel
 • 2 ts malt kanel
 • 2 ts malt ingefær
 • 1/4 ts malt nellik
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts natron
 • 30 g bakekakao
 • 2 dl ingefærøl (jeg brukte med alkohol)

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og smelt sjokoladen i det varme smøret. Pisk farinen, vaniljesukker og egg lyst og luftig. Tilsett det tørre (mel, kanel, ingefær, bakepulver, natron og kakao) og det våte (sjokoladesmør og ingefærøl) om hverandre.

Ha røren i en bakepapirkledd form str. 24 cm i diameter og stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 60 minutter.

Kremen er laget av
 • 150 g Philadelphia naturell
 • 2 dl kremfløte (1,5 dl for litt fastere krem)
 • 150 g melis
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1/2 ts kanel

Pisk alt til en luftig krem.

Fyllet i kaken

Jeg brukte ca. 250 g appelsinmarmelade inni kaken (mellom tre lag = to påføringer). Dette er nok til å dekke lagene med et tynt strøk marmelade.

Jeg er egentlig ikke så glad i kombinasjonen appelsin og sjokolade, men dette ble veldig godt.

Sjokoladekake med julesmak - fylt med appelsinsyltetøy og pyntet med kronblader fra rose

Sjokoladekake med julesmak - fylt med appelsinsyltetøy og pyntet med kronblader fra rose Sjokoladekake med julesmak - fylt med appelsinsyltetøy og pyntet med kronblader fra rose

Sukkerdekt pepperkakehjerte plassert midt på kaken. Jeg penslet hjertet med litt eggehvite og så dyppet jeg det i sukker. Det ble en veldig fin effekt.

Sjokoladekake med julesmak - fylt med appelsinsyltetøy og pyntet med kronblader fra rose

Her har jeg fortsatt litt mere utover kaken med kronbladene.

Sjokoladekake med julesmak - fylt med appelsinsyltetøy og pyntet med kronblader fra rose

Det er fullt mulig å stoppe før du når kanten av kaken som jeg har gjort på bildet ovenfor.

Sjokoladekake med julesmak - fylt med appelsinsyltetøy og pyntet med kronblader fra rose

 

 

Share on print
PRINT
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?