Sjokoladekake i svingen – Etter en runde med idéutveksling av typen – «hva smaker godt i en sjokoladekake» i lunsjen her om dagen, kom min kollega Kristin (KF) med forslaget om å prøve brownie og kanelsnurr sammen.
Dermed måtte idéen om denne baksten prøves ut. Etter å ha prøvd denne snurren, kom jeg på å prøve å bruke cookie-deig i svingen, og hvordan det gikk, kan du lese om her.
Det er ikke meningen å ta fra deg motivasjonen til å prøve denne, men du må regne med litt gris og bruk av tålmodighet.
Skulle jeg få valget mellom å bake cookiesnurr og denne, ville valget falt på cookiesnurren, men det sier kanskje ikke så mye, for om jeg hadde fått valget mellom en kanelsnurr og denne cookiesnurren, ville valget fortsatt falt på snurren med cookie.
Hvordan få på sjokoladekakerøra uten at det blir for mye gris og uten at den renner av ved etterheving, ble første utfordring.
Jeg hadde to mulige måter å fordele brownie-røra på, enten en romtemperert variant eller en kjøleskapskald variant:
Enten å smøre på et tynt lag med brownie-røre på utkjevlet deig. Dette for å få markerte svinger i snurren, for planen var å bruke en sprøytepose for å sprøyte røra i de markerte svingene når snurrene var ferdig med å etterheve.
Eller… Jeg var også innom tanken om å sette røra i kjøleskapet for at den skulle stivne. Jeg tenkte det ville bli enklere å holde røra på plass inni svingene mens disse etterhvevet. For enklere påføring av stivnet røre = fordele den flatt i brødposer og legge kaldt mens gjærdeigen hever den første timen.
Jeg lagde først gjærdeigen og satte den til heving i en time etter eltingen.
Deigen til disse 16 kanelsnurrene er lagd av
- 450 g mel
- 80 g sukker
- 1 ss kanel
- 1 klype salt
- 2 dl fingervarm melk
- 25 g fersk gjær
- 1 egg
- 100 g smør romtemperert i biter
Jeg bruker kjøkkenmaskinen.
Ha det tørre i en bolle. Tilsett fingervarm melk, gjær og egg. La kjøkkenmaskinen elte deigen i ca. 10 minutter. Tilsett deretter smøret i biter, litt av gangen. La kjøkkenmaskinen elte inn smøret mellom hver gang. Eltes i ca. 10 minutter til.
La deigen heve i 1 time.
Kjevle deigen 40 x 60 cm sånn ca. Eller på annen måte om du ønsker det.
Smør på et veldig tynt lag med sjokoladekakerøra som du finner oppskrift på nedenfor. La være å smøre på ca 3 cm langs den ene langsiden.
Rull sammen, og start med langsiden du har smurt røra på. Del i ønskede størrelser.
Løsne på enden av deigen på hver snurr og trill/dra den bare litt ut igjen.
Dra litt i den og legg deigen over snurren som en beskyttende arm. Jeg snurret den før jeg la den over. Legg dem på et stekebrett med litt mellomrom mellom. Det gjør ingenting om de hever inni hverandre under stekingen.
La etterheve i en time. Etterfyll røre i svingene med hjelp av en sprøytepose.
Pensle med smeltet smør på toppen før du setter dem ovnen om du ønsker en litt blankere overflate. Om du ønsker en litt mattere overflate dropper du penslingen med egget.
Stekes midt i ovnen på 210 grader i ca. 15 minutter.
Røra til sjokoladekake i svingene er hentet fra denne oppskriften med fløyelsmyk brownie men ikke helt lik. Mengden måtte reduseres til størrelse «fyll». Mengden fyll ble uansett litt for mye, og restene av dette brukte jeg til å lage 4 muffins (i stor muffinsform) av 50 gram hver.
Denne er lagd på slutten av gjærdeigens hevetime.
Sjokoladekakerøra er lagd av
- 120 g smør
- 200 g 70% sjokolade
- 2 egg
- 100 g brun farin
- 60 g mel
Smelt smøret og rør inn sjokoladen.
Pisk sammen egg og brun farin til den brune farinen er oppløst. Pisk deretter inn melet og sjokolade-smør-blandingen.
Jeg hadde egentlig melkesjokolade i denne røra, men siden det ikke ble noe særlig smak av den, har jeg valgt å endre til 70% i oppskriften.