Crumble kan brukes til mye godt, og er ofte prikken over i’en på en dessert eller kake. Etter den vellykkede desserten med blåbær og crumble, ville jeg prøve en ny måte å bruke det på, og sitronmuffins ble dermed neste crumble-prosjekt ut.
Om du ønsker enda mer sitronsmak, kan du bruke sitron-zest i crumble-oppskriften.
Sitronmuffins med crumble ble laget av
Crumble
- 80 g mel
- 80 g smør
- 50 g havregryn – lettkokte
- 80 g sukker
- 1/2 ts bakepulver
- sitron-zest om du ønsker mer sitronsmak
Kna alt sammen til en crumblemasse, klar for å smuldres over sitronmuffinsrøra.
Sitronmuffins ca. 10 stk. – antall kommer an på størrelsene du lager
- 100 g romtemperert smør
- 100 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 egg
- 1 sitron – saft og zest om du ønsker (Bør være økologisk om du skal bruke zest. Zesten kan også brukes i crumble-oppskriften ovenfor.) – ble litt for lite sitronsmak, så jeg kommer nok til å bruke saften fra 2 sitroner neste gang.
- 150 g creme fraiche
- 200 g mel
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts natron
- 1/4 dl melk
Pisk smør, sukker, vaniljesukker og creme fraiche lyst og luftig. Pisk deretter egget godt inn før du til slutt tilsetter sitronsaft og ev. zest, melk og det tørre (mel, bakepulver og natron).
Fordel i muffinsformer. Bruk iskremskje om du har det.
Crumble fordeles over muffinsene igjen.
Stekes midt i ovnen på 180 grader i 20 – 30 minutter. I min ovn ble det 30 minutter.
Jeg syntes kanskje disse smakte litt for lite sitron, og neste gang vil jeg nok bruke saften fra 2 sitroner.
For enda mer sitronsmak, lagde jeg sitronsmørkrem for å toppe muffinsene med.
Sitronsmørkremen er laget av
- 75 g romtemperert smør
- 75 g romtemperert Philadelphia
- 250 g melis
- 1/2 sitron – saften
Jeg lagde dobbel porsjon av ovenfornevnte, men det ble for mye. Har derfor justert ned mengden ingredienser.
Piskes til luftig krem.
… og sånn ser de ut før de settes i ovnen.