PistasjRullekake med ostemousse og jordbær

Rullekake kan lages i mange forskjellige varianter. Denne gangen ble jeg inspirert til å bruke nøtter av Tonje Ofstad-Pettersen, vinneren av TV-programmet Kakekrigen. Valget mitt falt på pistasjnøtter, og jeg satset på at dette ville bli en slager i rullekakesamlingen min.

Da marengsbunn er noe jeg ikke har jobbet så mye med før, var jeg usikker på hvor mye røre jeg skulle lage, så jeg tok litt i når jeg lagde denne, og endte opp med å ikke bruke alt. Når jeg i ettertid så at bunnen ble ganske tynn (som i utgangspunktet ikke gjorde noe), kunne jeg sikkert brukt alt.

Til røren brukte jeg

 • 7 eggehviter (ville holdt med 5 eggehviter)
 • 3 dl sukker (ville holdt med 2 dl sukker)
 • 140 gr malte pistasjnøtter

Jeg begynte med pistasjnøttene. I butikken hadde de bare pistasjnøtter med salt og skall. I posen er det 175 gr, og du trenger derfor 2 poser. Etter å ha fjernet skallene, skylte jeg nøttene fri for salt, og malte dem med stavmikseren.

Eggehviter og sukker ble pisket stivt (dette tar noen minutter), og deretter rørte jeg forsiktig inn malte pistasjnøtter.

Røren ble fordelt i en bakepapirkledd langpanne og stekt på 175 grader i 20 minutter. Hvelv ferdigstekt kake over på et bakepapir. Etter et par minutter fjernet jeg bakepapiret fra bunnen av kaken (som nå var opp). Kaken ble avkjølt under langpannen.

Inni kaken hadde jeg fromasj med friske jordbær. Da jeg ikke har brukt gelatin mer enn en gang tidligere, ble det flere utfordringer på veien mot et velsmakende resultat.

Jeg visste ikke hvor mye gelatin jeg skulle bruke, så jeg bestemte meg for å prøve dette ut på forhånd. Konklusjon: 6 plater gelatin er for mye til 3 dl kremfløte… 🙂

Dette resulterte i et søk på nettet og på Krem.no fant jeg en grunnoppskrift på fromasj, og denne var til stor hjelp. Jeg fulgte oppskriften, men siden det ikke stod hvor mye fromasj dette ville gi (burde selvsagt sett dette selv), ble det for mye til denne kaken. Jeg hadde derfor resten av fromasjen i glass.

Fromasjen jeg lagde bestod av

 • 1 egg
 • 1 eggeplomme
 • 40 gr sukker
 • 2 dl kremfløte
 • 3 plater gelatin
 • 4 ss kokt vann

I tillegg trenger du

 • en kurv jorbær i biter inni fromasjen
 • litt jordbærsyltetøy uten biter

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Pisk eggedosis av egg, eggeplommer og sukker for seg. Kremfløten piskes godt, men ikke for stiv. Etter 15 minutter bløtlegging, løste jeg opp gelatinen i 5 ss kokt vann.

Nå kom jeg til det skumleste med hele fromasjlagingen; å tilsette gelatinen. Jeg blandet eggedosis og kremfløte, og satte kjøkkenmaskinen på sakte. Deretter brukte jeg en spiseskje til å ha i tynne stråler med smeltet gelatin i eggedosiskremen, mens jeg holdt pusten. Dette så ut til å gå bra og skuldrene ble senket mens jeg kuttet jordbær i små biter. Jordbæra ble så rørt forsiktig inn i fromasjen.

Når kaken var avkjølt (etter ca. 30 minutter), smurte jeg et tynt lag med jordbærsyltetøy kakebunnen. Jeg brukte syltetøy uten biter. Deretter fordelte jeg fromasjen utover 3/4 av kakebunnen.

Jeg var veldig spent på om bunnen var for stiv til å rulle, men det var den ikke. Ved hjelp av bakepapiret gikk dette veldig bra. Den delen av bunnen som ikke var dekket av fromasj, ble rullet til slutt.

Jeg pakket kaken inn i bakepapiret, og litt aluminumsfolie og la den kaldt natten over. Da vi spiste den på kvelden dagen etterpå, var bunnen blitt ganske myk/bløt. Dette gjorde ingenting for smakens del, men kanskje kjekt å vite hvis man forventer en sprø kake 🙂

PistasjRull med jordbær

PistasjRull med jordbær

PistasjRull med jordbær

PistasjRull med jordbær

Ferdigrensede og skylte nøtter klare for tørk før en runde i stavmikseren.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?