Luftige rundstykker

I helgen skrev jeg at jeg skulle bake rundstykker, og at jeg kom til å dele disse med dere om de ble gode. Det ble de.
Planen for disse rundstykkene, var at de skulle være grove. Men, da jeg lagde disse var jeg usikker på når man kunne kalle brød/rundstykker for grove, så jeg valgte heller å trekke fram det de i hvert fall kan beskrives som; luftige. Etter en omregning med brødskala-kalkulatoren på brød og korn sine hjemmesider, viste det seg at disse rundstykkene er 14% grove.

Også ved hjelp av denne skalaen, har jeg regnet meg fram til en deig som skal være 100% grov. På papiret høres jo dette perfekt ut, men vi får se hvordan dette blir i praksis. Fortsettelse følger… Fortsettelsen er som følger: Deigen som skulle være 100% grov, ble etter litt miksing nedjustert til 87% grov i følge brødskalaen, men jeg ble ikke fornøyd med disse. De falt i smak hos eldstemann (varme med pålegg), men siden jeg ikke likte dem, velger jeg å ikke dele dem med dere.

Jeg har fått en oppfordring av en av mine lesere til å lage rundstykker med bare litt smør, og den kom etter at jeg lagde disse. Du skal derfor ikke se bort fra at det vil komme mere bakst i form av rundstykker eller brød her inne. Nok en fortsettelse å følge…

Tidligere har jeg stekt boller og rundstykker i flere omganger og med stort mellomrom for at de ikke skal komme borti hverandre, men hva gjør vel det?
Disse 16 rundstykkene ble stekt i en langpanne, og ja, de kom litt borti hverandre, men jeg har altså komme fram til at jeg ikke synes dette gjør noen ting.

Oppskrift

  • 300 g siktet speltmel
  • 200 g siktet rugmel
  • 100 g siktet hvetemel
  • 100 g lettkokte havregryn
  • 50 g honning (jeg brukte flytende akasie)
  • 2 ts salt
  • 4 dl lunken vann
  • 2 egg
  • 50 g fersk gjær
  • 100 g romtemperert smør

Varm vannet til det er fingervarmt/lunkent. Ha det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen og ha så i vann, egg, gjær og romtemperert smør. La kjøkkenmaskinen gå i ca. 10 minutter.
Sett deigen til heving i en time.
Del deigen i 16 deler. Trilles til runde stykker.
Deigen er klissete å jobbe med, men med en liten melhinne blir det lettere. Bare ikke bruk for mye mel.

Etterhev i en time.
Pensle med egg eller gjør som meg, strø litt mel over. På noen hadde jeg også valmuefrø på.

Stekes midt i ovnen på et bakepapirkledd stekbrett på 220 grader i 20 minutter.

luftige-rundstykker

luftige-rundstykker

luftige-rundstykker

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk