Jeg elsker kokosboller, og jeg har lenge hatt lyst til å prøve å lage disse selv. Inspirasjonen til disse kom etter å ha sett på et program med Jamie Oliver, hvor han lagde en kake med fyll av nougat. For meg er nougat sjokolade, men denne kremen var en luftig type marengs med bl.a. honning.
Dette måtte prøves.
Denne uken har jeg testet fyllet til kokosbollene, og i min iver til å begynne, startet jeg uten å ha en anbefalt ingrediens. Så i første runde krystalliserte sukkeret seg = Altså ikke det beste resultatet. I forsøk nr. 2 hadde jeg lyst til å prøve dette bare med honning, men det gikk ikke så bra…
Til forsøk nr. 3 hadde jeg fått tak i anbefalte ingrediens, og denne gangen gikk det bra. Nå kunne kokosbollene lages.
I går lagde jeg 30 kokosboller, både med og uten kokos (stekt og ustekt) på toppen, og disse ble lagd av
Kjeksbunnen
- 1 egg
- 100 g brun farin
- 50 g romtemperert kokosolje (Cocosa)
- 2 g bakepulver
- 100 g Glutenfri fin kakemiks (Toro)
Alt piskes godt. Ha røren i ønsket størrelse på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg brukte en teskje og formet dem flate og runde med den. Dette er lettest å gjøre ved å dyppe teskjeen i vann mellom hver kjeks.
Disse ble stekt på 200 grader i ca. 6 minutter.
Jeg ønsket en jevn kjeks, så jeg brukte en kakering i størrelsen 5 cm i diameter for å fjerne ev. ujevne kanter. Dette må gjøres før de avkjøles.
Det er ønskelig med litt tørre kjeks, da de trekker til seg fuktigheten fra kremen.
Antall kjeks, kommer an på hvor store man lager dem.
Før du begynner med kremen, er det lurt at kjeksene er avkjølte og gjort klare for påsprøyting. Gjør også sprøyteposen klar, slik at du ikke må begynne å lete etter dette mens marengsen står i bollen og stivner.
Kremen
- 3 eggehviter
- 100 g sukker (bruk mer om du ønsker dem søtere)
- 25 g honning
- 2 ts vaniljesukker
- 4 g Kremortartari (kjøpes på apotek)
- 2 plater gelatin
- 2 ss kokvarmt vann
Legg gelatinplatene i bløt.
Ha eggehviter, sukker, honning, vaniljesukker og kremortartari i en bolle. Dette skal piskes over vanndamp i 6 – 8 minutter. Jeg brukte en miksmaster til dette.
Når du er fornøyd med konsistensen på marengsen (nougaten), klemmer du av vannet på gelatinen, koker opp litt vann og smelter gelatinen med et par spiseskjeer kokvarmt vann. Dette helles i marengsen mens du pisker på full speed. Fordeles godt i marengsen.
Ha kremen i en sprøytepose og ha på kjeksene.
Sett kaldt.
Stekt kokos
Jeg har tidligere smakt stekt kokos og likte det veldig godt. Dette måtte derfor prøves på bollene.
- Stek ønsket mengde kokos på 150 grader midt i ovnen i ca. 5 – 7 minutter. Følg med. Ta dem ut når de har fått ønsket farge.
Sjokoladen
- 200 g lys kokesjokolade
- 100 g 70% kokesjokolade
- 20 g kokosolje (Cocosa)
Smelt dette over vannbad.
Sett kokosbollene på en rist og hell over bollene. Dette er akkurat nok sjokolade (inkludert litt svinn), så det kan ev. være lurt å beregne litt mer.
Jeg sparte litt av kremen/marengsen/nougaten for å se hvordan den ville bli hvis jeg blandet litt smeltet sjokolade i den. Det gikk veldig fint, og neste prosjekt må bli å lage kokosboller med en litt annen krem inni.
Ønsker du å lage en liten overraskelse til mottaker av bollen, kan du jo sette et jordbær inni før du har på kremen og dekker den med sjokolade.
Disse kan selvfølgelig gjøres enklere ved å kjøpe kjeksen.