Forrige helg fikk mannen i huset ansvaret for middagen. Det vil si, ikke å lage den, men å finne ut av hva vi skulle ha til middag.
Han ønsket kjøttkaker, potetmos, ertestuing, surkål og brun saus til søndagsmiddag. Det ble ikke helt etter hans ønske, men han ble allikvel veldig fornøyd med resultatet.
Kjøttkaker har vi hatt så mange ganger før, og dermed hadde jeg lyst til å gjøre noe annet. Valget falt på noe vi spiste mye av i barndommen, men som jeg selv aldri har lagd før; kjøttpudding.
Siden jeg ikke hadde lagd noe av dette før, måtte det googles litt, og jeg ble overrasket over at det var flere som brukte melk i kjøttpuddingen sin. For meg var ikke dette et naturlig valg, og jeg valgte derfor heller å bruke kraft i den. Det kan selvfølgelig være en veldig god grunn til at man skal ha melk i den, men til jeg hører den velger jeg å fortsette å lage kjøttpuddingen som i oppskriften nedenfor, for denne ble god.
Jeg lagde to kjøttpuddinger i to litt mindre former som er 10,5 x 20 cm (innvendige mål). Til disse brukte jeg
- 600 g karbonadedeig
- 400 g svinekjøttdeig
- 2 egg
- 3 dl kraft (jeg brukte okse)
- 100 g finhakket gul løk
- 150 g finrevet gulrot
- 15 g hvitløk
- 200 g kokte poteter
- Salt og pepper
- Basilico (husets favorittkrydder)
Finhakk løk, gulrot og hvitløk med en stavmikser. Mos potetene godt. Bland at dette med karbonadedeig, svinekjøttdeig, egg, kraft og krydder. Her er det fint med engangshansker.
Da jeg googlet fant jeg et godt tips hos Ina på Matpåbordet.no; Stek en liten bit av blandingen for å kjenne om den er godt nok krydret. Når du er fornøyd, har du blandingen i to bakepapirkledde former. Denne stekes på 180 grader i ca. 1 time. Bruk gjerne steketermometer. Kjernetemperaturen skal være 70 grader.
Bruker du en større form enn de jeg har brukt, tror jeg du får litt kjøttdeig til overs. Denne kan man jo f.eks. lage kjøttkaker av.
Kjøttpuddingen ble servert med potetmos, moste erter og brun saus med kraft fra kjøttpuddingen.