Kjeks

Kjeks kan enten være tørt og kjedelig eller så kan den gjøres så god at du bare må ha en til og en til og helt sikkert kanskje enda en til. Gjett en gang på hvilken av disse to kategoriene denne kjeksen faller under!

Etter en opprydding i opptak av matprogrammer, kom jeg over et program som heter Girl meets Farm, og i dette programmet lagde hun noen kjeks som jeg har latt meg inspirere av.

Inn på kjøkkenet det bar, men fordi vi er i en salg-av-huset-prosess, hadde jeg selvfølgelig ikke alle redskapene på plass. Dette var ikke et hinder i veien, men bidro heller til litt kreativ tenkning, for nå var det kjeks som gjaldt – frua var sulten på kjeks.

Jeg har allerede laget tre varianter av denne kjeksen – en vanlig med bringebærglasur, en med kakestrø toppet med bringebærglasur og en med smaken av ostekake i midten som igjen ble toppet med bringebærglasur. Oppskriften på denne kjeksen var morsom å leke seg med, og du skal ikke se bort fra at det kommer flere varianter.

Kjeks med smaken av ostekake i midten er laget av

 • 140 g romtemperert smør
 • 100 g melis
 • 1 ts vaniljesukker
 • 50 g Philadelphia
 • 1 egg
 • 275 g mel
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt

Pisk smør, melis og vaniljesukker luftig og hvitt. Deretter piskes Philadelphia og egget inn før du til slutt pisker inn det tørre.

Sett gjerne deigen kaldt for å gjøre den lettere å jobbe med. Jeg gjør ikke det, men det kan jo hende du ikke er like tålmodig som meg.

Bruk mel når du skal kjevle ut deigen. Den bør være litt tykk for at kjeksen ikke skal bli tørrere enn tørrest når du steker dem – jeg synes 1 cm tykkelse på utkjevlet deig er passe.

Stikk ut kjeksen med det du har for hånden. Til disse med smaken av ostekake i midten, brukte jeg et glass som er 5,2 cm innvendig mål.

Legg kjeks på et bakepapirkledd stekebrett og gjør plass til ostemassen ved å trykke ned midten av kjeksen – en grop til ostemassen. Jo tykkere kjeks, dess dypere grop = bedre plass til ostemasse.

Ostemassen er laget av

Dette er for mye for mengde kjeks oppskriften ovenfor gir, men om du dobler kjeksoppskriften, vil nok disse to oppskriftene passe sammen som hånd i hanske.
I og med at dette er første forsøk på denne oppskriften, og at oppskriften allerede er etterlyst av dere kjekselskere der ute, har jeg ikke hatt tid til justeringer før publiseringen. Du skal derfor ikke se bort fra at jeg kommer med en liten justert oppskrift av denne ostemassen etter hvert.
Inntil videre deler jeg den akkurat som jeg gjorde det.

 • 100 g Philadelphia
 • 1 eggeplomme (mulig jeg dropper denne neste gang jeg lager disse)
 • 2 ss Creme Fraiche
 • 2 ss melis
 • 1/2 ts vaniljesukker

Blandes godt og helles forsiktig i gropen du har laget i kjeksen. Anbefaler å bruke en skje til dette formålet.

Kjeksene stekes på 190 grader i 10-12 minutter. De skal være litt myke når du tar dem ut, men de stivner ganske fort når de er ute av ovnen.

Kjeksene ble toppet med bringebærglasur og pyntet med hvit sjokolade.

Noe jeg selv erfarte etter å ha laget disse to variantene av kjeksen, er at glasuren over ostemassen ikke stivnet like raskt som på kjeksen uten fyll. Det kan kanskje også ha noe å si at jeg brukte eggehvite i den første varianten av glasur.

Enkel bringebærglasur til kjeksen er laget av

 • 150 – 200 g bringebær – jeg brukte frosne som jeg tinte før bruk
 • melis

Tin bringebærene og press dem gjennom en sil for å fjerne frøene. Blandes med melis. Glasuren bør være ganske seig = ikke tyntflytende. Jeg overlater til deg å bestemme hvordan du vil gjøre dette, men husk å bare blande litt og litt av bringebærmosen i melisen av gangen.

For enklest mulig påføring og penest resultat, dyppet jeg kjeksen i glasuren. Dette betyr at jeg lagde mer glasur enn nødvendig. Det er bare toppen av kjeksen som skal nedi.

Kjekst å vite
Det tar litt tid før glasuren stivner.
Kjeksen ble bedre etter en tur i fryseren.
Muligheter for at glasuren ikke stivner helt over «osteøyet».

Bildene nedenfor viser de to forskjellige kjeksene jeg laget, og de tre øverste bildene er av de med smaken av ostekake i midten.

Denne kjeksen kan sikkert gjøres enda bedre og helt etter din egen smak. Prøv deg fram og lag din egen variant.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk