Julesnurr – cookiesnurr med julesmaker

Julesnurr – Cookiesnurr med julesmaker. Dette er nok en gjærbakst og cookiedeig i skjønn forening, men denne gangen med litt mer julepreg i form av kanel, sjokolade, marsipan og tranebær.
Dette er nok et resultat som jeg vil legge i kategorien innlegg = «Det ble så bra at jeg må dele det med en gang».

Det er veldig morsomt når man kan dele noe som ble så gode som disse julesnurrene. For et par uker siden delte jeg et innlegg med cookiesnurr, og disse julesnurrene har jeg grublet på siden da. Endelig ble det tid til å prøve dem i går.

Om ikke mine utvalgte smaker er det samme som du ville hatt i, er det jo ingenting i veien for at du lager din egen utgave av denne snurren.
Her inne finner du matglede og inspirasjon til å lage noe smakfullt og godt, om du enten velger å følge oppskriften til punkt og prikke eller bruke deler av min oppskrift for å lage din egen variant.

Jeg lagde først gjærdeigen og satte den til heving i en time etter eltingen.

Deigen til disse 16 julesnurrene er laget av

  • 400 – 450 g mel (jeg brukte 420 i deigen og resten til utbaking)
  • 50 g sukker
  • 1 klype salt
  • 2 dl fingervarm melk
  • 25 g fersk gjær
  • 1 egg
  • 100 g smør romtemperert i biter
  • ev 1 egg til pensling

Jeg bruker kjøkkenmaskinen.
Ha det tørre i en bolle. Tilsett fingervarm melk, gjær og egg. La kjøkkenmaskinen elte deigen i ca. 10 minutter. Tilsett deretter smøret i biter, litt av gangen. La kjøkkenmaskinen elte inn smøret mellom hver gang. Eltes i ca. 10 minutter til.

La deigen heve i 1 time.

Mens deigen hever forbereder du fyllet som er beskrevet nedenfor.

Kjevle deigen 30 x 50 cm sånn ca. Eller på annen måte om du ønsker det.
Fordel først et tynt lag med utkjevlet marsipan. La det være igjen ca 10 cm langs den ene langsiden som du ikke dekker med marsipanen/fyllet. Deretter smører du cookie-deig utover marsipanen. Fordel til slutt hakket sjokolade og tranebær over cookie-deigen.
Rull sammen, og start med langsiden du har fordelt fyllet på. Del i ønskede størrelser.

Løsne på enden av deigen på hver snurr og dra den litt ut igjen, og tvinn den noen ganger. Dra den deretter over snurren som en beskyttende arm og  legg den under.
Legg julesnurrene på et stekebrett med litt mellomrom mellom. Det gjør ingenting om de hever inni hverandre under stekingen.

La etterheve i en time.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 25 minutter. De siste 5 minuttene valgte jeg å legge et bakeark over bollene for å unngå at de ble mørkere.

Fyllet til julesnurren består av

  • 100 g hakket tørket tranebær (bløtlagte før hakking)
  • 300 g marsipan
  • 200 g melkesjokolade i biter
  • cookie-deig – se oppskrift nedenfor

Kok opp vann og hell dette over den tørkede tranebæra. La stå i ca. 30 min. Hell av vannet og klem av resten av vannet. Gjerne med litt tørkepapir. Hakk/skjær tranebærene i ønsket størrelse.

Hakk sjokoladen i biter.

Kjevle marsipanen tynt med litt potetmel eller maizena. Jeg kjevlet denne ut på et bakeark. Når jeg fordelte den utover julesnurrdeigen, skar jeg den i strimler for bedre tilpassing på deigen.

Lag cookie-deig etter oppskriften nedenfor, eller om du har en favorittoppskrift du vil bruke.

Cookie-deigen til julesnurrene er laget av

  • 150 g romtemperert smør
  • 200 g brunt sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 egg
  • 200 g mel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kanel

Jeg rørte smør, sukker og vaniljesukker godt, før jeg hadde i egget. Deretter rørte jeg inn mel og bakepulver.

Denne deigen oppbevares i romtemperatur mens bolledeigen heves. Da blir den enklere å smøre på, enn om du ev. setter den kaldt.

 

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk