Julekringle

Gjærbakst er populært, og jeg har lekt meg litt med dette og med jul som tema.
Resultatet ser du bl.a. her, og om en uke kommer det enda et velsmakende resultat…

Her er oppskriften på en veldig saftig og luftig julekringle

  • 550 g mel
  • 2 ts kardemomme
  • 40 g sukker
  • 100 g revet marsipan
  • 2 dl lunken melk
  • 2 egg
  • 25 g fersk gjær
  • 100 g smør

Ha mel, kardemomme, sukker og marsipan i en bolle (kjøkkenmaskin). Varm melken (fingervarm), og ha i denne, egg, gjær og smør mens kjøkkenmaskinen går. La maksinen elte deigen i ca. 10 – 15 minutter. La heve i en time.

Fyllet i kringla lages av

  • 125 g rosiner
  • kanel (ønsket mengde)
  • Bremykt (ønsket mengde)
  • sukker (ønsket mengde)

Mens deigen heves…
Rosinene bør bløtlegges slik at de ikke tørker enda mere inn når kringla stekes.
Kok opp vann og hell over rosinene. La ligge i bløt i ca. 30 minutter. Sil av vannet. Legges på tørkepapir for å fjerne overflødig vann. Trykk gjerne tørkepapir på toppen av rosinene også.

Ha litt mel på underlaget du skal kjevle deigen ut på når den er ferdighevet.
Deigen kjevles så lang du klarer. Sluttresultatet bør være 120 x 35 cm.
Er det vanskelig å få den så lang, kan du kjevle den ut til f.eks. 60 x 35 cm. Fordel fyllet utover deigen. Smør smøret utover (her lønner det seg at det er mykt), strø kanel og sukker over og strø rosinene over. Rull sammen fra langsiden. Mens rullen ligger foran deg, tar du hendene under den på midten, og flytter hendene bortover mot venstre. Dette gjøres flere ganger og gjentas også fra midten og mot høyre side. Vær forsiktig. Nå blir rullen lengre og lengre.

Når rullen er lang nok, legger du et bakeark under midten av rullen. Dette gjør jobben med å flytte kringla over på et bakeark enkel, for den ligger jo allerede oppå. Form kringla oppå arket. Sett et stekebrett foran arket med kringla på og dra den oppi brettet. Voila!

Etterheves under plast i en time. Pensle med egg.

Stekes litt under midten i ovnen på 190 grader i 25 – 30 minutter.

Serveringstips

Ha på melis og hakkede nøtter eller mandelflak (mens melisen fortsatt er fuktig, slik at nøttene/mandelflakene fester seg).

julekringle

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk