Sponset event.
26. november var jeg invitert til en eksklusiv julemiddag i regi av Baileys og JCPr, hvor Anne Maurseth stod for komponeringen av drinkene og Flying Culinary Circus (FCC) stod for maten.
Med spenning av å møte nye mennesker, gleden av å få spise en treretters fra FCC og nysgjerrigheten av hvordan man i all verden kan lage drinker med Baileys (annet enn likøren i glass med isbiter), dro jeg spent av gårde til denne eventen. Det må sies at da jeg egentlig er ganske sjenert, er ikke dette noe jeg bare hopper i uten å tenke meg om en gang eller to. Men menyen og opplevelsene som ventet var for gode til å la passere.
Når vi ankom fikk vi en drink fra Anne som hun har kalt «Celtic Century Cocktail». Det var alt annet enn Baileys med isbiter.
- 4 cl Tanqueray Gin
- 2 cl splittet Baileys
- 2 cl Lillet
- 3 cl ferkspresset sitronjuice
- 1,5 cl sukkerlake
Så var det tid for den skumleste delen av alt, nemlig å mingle, og å hilse på bare ukjente mennesker. Heldigvis kom også Kristine Ilstad som skriver bloggen Det søte liv. Henne har jeg snakket med flere ganger (vel og merke skriftlig), men det gjorde det litt lettere å «kjenne» i hvert fall en i mengden på starten av kvelden. Når hilserunden var over, gikk praten lettere og med dette burde jeg egentlig lære meg en gang for alle, at det er ikke farlig å bli kjent med nye mennesker 🙂
Fotograf: Lisa Bjørheim
Tone Nyvold fra Maison Mat og Vin og Tjodunn Dyrnes som skriver på bloggen Smaken av Oslo.
Anne Maurseth, damen som vet å forvandle en god likør til en spennende drink.
Helle Valebrokk som skriver bloggen HellesKitchen og Peter Nagy fra Vi menn.
Tom fra Bottlefood.no
God stemning rundt bordet.
Forretten var en jordskokk- og blåskjellsuppe med røkt kamskjell, bakt jordskokk, sukkererter og urteolje. Nam 🙂
Jeg koser meg veldig med hovedretten bestående av røkt andebryst med brent blomkålpuré, feve bønner, rosenkål, potet- og trøffelpuré, nøttesaus med sultaner mandler og persille.
Desserten var en Baileys symfoni med vannbakkels med sjokoladekrem tilsmakt Baileys, Sjokolade og pistasjfudge med Baileys, Makroner med Baileys ganache, kokossorbet med ristet kokos, appelsinsorbet med kandisert appelsinskall og nøtter og sjokoladekjeks med Baileys.
Oppskriftene på noen av disse finner du nederst i innlegget.
Etter middag fikk vi servert nok en spennede drink lagd med Baileys i glasset. Denne gangen en rykende sådan.
- 4 cl Don Julio Blanco Tequila, infusert med Persisk lakrisrot fra Johan Bulow
- 2 cl Baileys
- 1 cl Averna
- 2 dråper sjokolade bitters fra Bob´s
- 1 liten klype salt
- 5 dl apelsinjuice ferskpresset
- 100 g sukker
- 1 dl glykose
Nok til ca. 25 kuler
- 1 1/4 dl vann
- 60 g usaltet smør
- 1/4 ts salt
- 80 g hvetemel
- 3 egg
- revet parmesan
- salt og pepper
Kok opp vann, salt og smør i en kjele. Ta kjelen av platen og la den stå med lokk til smøret har smeltet.
Sett tilbake på platen og kok opp. Tilsett melet og rør med en tresleiv til alt er rørt ut og deigen samler seg og slipper kantene. Ta kjelen av platen, ha deigen over i en bolle, og la den avkjøles i to minutter.
Rør inn eggene ett av gangen med en tresleiv eller en kjøkkenmaskin med grind. Rør godt mellom hvert egg. Smak til med parmesan, salt og pepper. Når deigen er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig.
Sprøytes med tyll å stekes på 170 grader i ca. 10 minutter på silikonmatte.
Sjokoladekrem
- 1 dl quimiq whipp
- 1 dl kremfløte
- 1 dl smeltet mørk sjokolade
- 1 ss Baileys
Pisk quimiq glatt i en kjøkkenmaskin. Tilsett fløte, sjokolade og Baileys. La piske i 3-4 minutter. Ha i sprøytepose.
Sjokolade short bread
- 20 g kakao
- 150 g mørk sjokolade i biter
- 125 g smør
- 55 g sukker
- 180 g hvetemel
Bland temperert smør, sukker og kakao. Jobb inn hvetemel og sjokoladebiter. Rull til en fast pølse. Legg 2 timer i kjøleskap ev. fryser.
- 100 g mandelmel
- 100 g melis
- 75 g eggehvite
- 100 g sukker
- 3 dråper sukkerkulør
- Pisk sukker og eggehvitter til marengs.
- Sikt inn mandelmel og melis. Rør med en slikkepott til rører blir rennende. Er den fortsatt klumpete, så må du røre hardere.
- Ha i sukkerkulør og rør inn til fargen er jevn.
- Ha i sprøyteposer, sprøyte ut i små 5ere. La tørke på benken i 10 minutter.
- Stekes uten vifte på silikonmatte i ca 12 min (avhenger av størrelsen).
- 80 g sukker
- 65 g bailys
- 75 g kaldt smør i terninger
- 3 g flaksalt
- Lag karemellfyll først. Smelt sukker i en kjele på middels varme.
- Varm opp bailysen i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme bailysen forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.
- Rør så inn kaldt smør og salt.
- Ha i sprøyteposer og avkjøl.
- Denne må lages dagen i forvegen.