I en av episondene av Hele Norge baker bestod den tekninske oppgaven i å bake croissanter. Dette har jeg aldri prøvd, og fikk lyst til å prøve. Ut fra resultatene i programmet, så dette ut som om det skulle bli en vanskelig oppgave. Det ble det…
Jeg brukte Øyvinds oppskrift som du også kan finne her, og så på demonstrasjonsvideoen hans. Når jeg så på videoen etter at jeg hadde lagd disse, så jeg at det var et par ting jeg hadde glemt på veien… Dette skal jeg huske på til neste gang.
Til å være første gang jeg lagde croissanter, er jeg veldig fornøyd med resultatet 🙂
Til 16 Croissanter i varierte størrelser og fasonger, brukte jeg
- 550 gr mel
- 10 gr salt
- 70 gr sukker
- 300 gr skummet melk (nesten 3 dl)
- 1 egg
- 50 gr gjær (jeg brukte fersk gjær)
- 250 gr romtemperert meierismør
Først blandet jeg det tørre, for deretter å tilsette fingervarm melk, egg og tilslutt gjæren i biter.
I oppskriften står det 500 gr mel, men jeg syntes deigen ble for bløt, så jeg tilsatte 50 gr mel til. I oppskriften står det ikke om melken skal være kald eller fingervarm, så jeg valgte å varme den før jeg hadde den i det tørre. I ovennevnte program, ble det nevnt at man ikke trenger å løse opp fersk gjær i væske. Den kan tilsettes i deigen som den er. Jeg delte den i biter før jeg hadde den oppi deigen som siste ingrediens.
Deigen ble så eltet i kjøkkenmaskinen i 5 minutter før jeg satte igang med prosjektet mitt.
Smøret ble delt i 9 like (sånn ca ihvertfall) store skiver. Disse la jeg utover et bakepapir, og så la jeg et bakepapir over dette igjen. Nå var det klart for utkjevling av smøret uten for mye gris. Legges kaldt til det stivner. Det er lettere å fjerne papiret når det er stivt.
Deigen ble kjevlet ut med en gang, og jeg brukte endel mel når jeg kjevlet den ut. Midt på deigen la jeg det utkjevlede og avkjølte smøret. Deretter brettet jeg deigen over smøret, og la deigen kaldt. Her gjorde jeg min første feil. Istedetfor å legge det kaldt med en gang, skulle jeg ha kjevlet deigen flatt, for så å brette den flere ganger igjen. Så kunne jeg legge den kaldt. Se videosnutt for bedre forklaring her. 🙂
Deigen skulle avkjøles i kjøleskapet i 45 minutter. Pga. en forlenget skjønnhetssøvn, ble hviletiden til meg og deigen på 2 timer…
Nå skal utkjevling, bretting og hviling gjentas to ganger før croissantene skal skjæres ut, rulles, etterheves og stekes.
Croissantene ble stekt på 200 grader i 15 minutter i min ovn.
Skiver med romtemperert smør klar for utkjevling.
Avkjølt smør.
Ikke helt perfekt, men godt nok for meg 🙂
Smøret skal pakkes helt inn, ikke tyte ut som her.
En godt brettet deig som nå egentlig skulle vært kjevlet en gang til før den igjen skulle brettes og legges kaldt.
Smøret skal blande seg helt inn i deigen. Det skal egentlig ikke se sånn ut. Gode ble de uansett.
Mye av smøret smeltet og fant veien ut av croissanten. Kan den da kalles croissant light?