Appelsin- og sitronkake

Appelsin- og sitronkake er en kake jeg bakte etter å ha bakt bare sitronkake. Ikke fordi sitronkaken ikke var god, men jeg hadde lyst til å prøve en kake basert på denne, men med en topp lik disse deilige appelsinrutene hadde.

Prosjektet gikk ikke helt som jeg ønsket, og toppen jeg gledet meg til, forsvant sporløst under stekingen.
Jeg var litt usikker på om jeg bare skulle kaste kaken med en gang, eller om jeg skulle gi den en sjanse. Den fikk en sjanse, og glad var jeg for det. Det var en veldig smakfull, saftig og kjempegod kake som så dagens lys her på kjøkkenet den helgen. Nam! Skuffelsen over manglende topp gikk fort over for å si det sånn.

Hva skjedde? Mens kaken stod i ovnen hadde blandingen forsvunnet altså ned i kaka; det ble plutselig en sånn type dynk-kaka-i-ovnen-løsning…
Har jeg funnet opp en ny måte å dynke på? Dette må prøves igjen.

Appelsin- og sitronkaken er laget av

  • Saften fra 2 x sitroner
  • Saften fra 2 x appelsiner
  • 150 g smør
  • 350 g sukker
  • 4 egg
  • 300 g mel
  • 1 ts natron

Jeg foret en kakeform, 22 cm, med bakeark.

Press sitronene og appelsinene for juice og kok opp juicen med ca. halvparten av sukkeret. Når sukkeret er oppløst, avkjøl. Dette ble til slutt 2,5 dl søtet juice.

Pisk smør, 1 egg og resten av sukkeret lyst og luftig.*
Tilsett deretter ett og ett egg.
Pisk godt mellom hvert egg.
Deretter piskes det tørre inn for til slutt å ha i den avkjølte juicen.

Dekk formen med bakepapir og steke kaken på 180 grader i 40 minutter.

* = Jeg irriterer meg over at jeg hele tiden må skrape blandingen ned fra sidene inni bollen når jeg pisker bare smør og sukker sammen.
Jeg prøvde derfor å piske dette sammen med ett egg for å gjøre blandingen litt løsere, og dette fungerte fint.

Appelsintopp som endte som appelsindynk

  • 1 egg
  • 80 g sukker
  • 20 g mel
  • 1 dl ferskpresset appelsinjuice (etter siling)

Pisk luftig og stiv eggedosis av egg og sukker.
Pisk deretter inn melet og til slutt har du i juicen.

Når bunnen har stekt i 40 minutter, skal dette fordeles oppå og stekes videre på 170 grader i ca. 60 minutter.
Fordelingen skjedde forsiktig med en stor skje mens kaken fortsatt stod i ovnen.

Etter at kaken hadde stått i kjøleskapet i et par timer, fjernet jeg bakepapiret. Overraskelsen var som tidligere nevnt, stor når den planlagte appelsintoppen ikke var der.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk